Grubo kršenje zakona od strane Opštinske izborne komisije u Pećincima

/ 23.12.2017.

Organizacije civilnog društva zahtevaju od opštinske izborne komisije u Pećincima da odmah promeni nelegalnu odluku kojom je zabranila udruženju CRTA status posmatrača na lokalnim izborima u toj opštini.

CRTA podnosi krivične prijave protiv predsednice i sekretarke Opštinske izborne komisije Pećinci

/ 22.12.2017.

Povodom neobrazloženog odbijanja prijave CRTE da u svojstvu domaćeg posmatrača posmatra izborni dan na vanrednim lokalnim izborima u Pećincima 24. decembra, CRTA je podnela prigovor Opštinskoj izbornoj komsiji (OIK) ali podnosi i krivične prijave protiv predsednice i sekretarke Opštinske izborne komisije Pećinci.

Opštinska izborna komisija u Pećincima sprečava CRTU da posmatra izborni dan 24. decembra

/ 21.12.2017.

Opštinska izborna komisija (OIK) Pećinci odbila je prijavu CRTE za praćenje rada biračkih odbora i Opštinske izborne komisije na vanrednim lokalnim izborima 24. decembra 2017. godine jer kako navode „CRTA ne ispunjava uslove za posmatranje izbora“.

CRTA posmatra izborni dan u Pećincima

/ 21.12.2017.

CRTA posmatračka misija “Građani na straži” posmatraće izborni dan na vanrednim izborima za odbornike u Pećincima 24. decembra. Posmatrači će biti raspoređeni na svih 30 biračkih mesta i pratiće celokupan proces glasanja.

Odgovor CRTE na poziv predsednice i tri potpredsednika Narodne skupštine da se kandiduje na izborima

/ 15.12.2017.

Kao odgovor na poziv predsednice i tri potpredsednika Narodne skupštine da se CRTA kandiduje na izborima i proveri svoju političku platformu povodom odluke CRTE da zatamni svoj sajt Otvoreni parlament zbog urušavanja institucije parlamenta, smatramo da taj poziv pokazuje suštinsko nerazumevanje uloga različitih aktera u demokratskom društvu.

Sajt Otvoreni parlament do daljeg neće objavljivati informacije o aktivnostima poslanika

/ 14.12.2017.

Usvajanje najvažnijeg državnog zakona, republičkog budžeta za 2018. godinu, bez rasprave i vremena da se obrazlože amandmani, predstavlja nastavak urušavanja institucije parlamenta kao najvišeg predstavničkog tela.

Građani za demokratiju ali ne veruju u promene

/ 07.12.2017.

Tek svaki četvrti građanin Srbije je zainteresovan za politiku, dok je uverenje da svojim angažmanom mogu da utiču na promene u društvu na najnižem nivou u poslednjih pet godina, pokazuju rezultati istraživanja javnog mnjenja „Učešće građana u demokratskim procesima u Srbiji 2017“.

U Kraljevu održan događaj “Devojčice imaju reč” u okviru kampanje Inspiring Girls“

/ 05.12.2017.

Organizacija CRTA organizovala je još jedan u nizu događaja u okviru kampanje “Inspiring girls” (Inspiracija za devojčice) koji je održan u Osnovnoj školi “Dimitrije Tucović” u Kraljevu. 

Prilika za posao- Istinomer se pojačava

/ 23.11.2017.

ISTINOMER traži pojačanje!

Naše teme

nase-teme-dem-kultura

Demokratska kultura

Jer politika nije samo za političare. Naše je ljudsko i građansko pravo da učestvujemo u procesima u kojima se donose odluke koje utiču na naše živote. Dijalog nema alternativu.

nase-teme-izbori

Slobodni i fer izbori

Jer su izbori osnovni stub demokratije. Pravo svakog građanina je da u slobodnim i fer uslovima donese odluku kome želi da poveri svoj glas. Svaki glas podjednako vredi. Za to se bore Građani na straži.

nase-teme-institucije

Otvorene institucije

Jer su institucije servis građana. Potrebne su nam jake institucije sa integitetom koje štite javni interes.

nase-teme-mediji

Slobodni mediji

Jer mediji treba da postavljaju pitanja i kritički sagledavaju stvarnost. Potrebni su nam mediji koji štite javni interes i bave se potrebama građana.