Piši nam na mail [email protected] ili nas pozovi na broj 063/591-585 ako imaš saznanja o nekoj nepravilnosti u izbornom procesu. Crta garantuje punu zaštitu tvojih ličnih podataka.

Kupovina glasova

Glas nije roba i ne sme da se kupuje, prodaje ili razmenjuje za zaposlenje, unapređenje, građevinsku dozvolu, paket namirnica...Ni za šta!

Može biti:

  • direktna; kada se biračima nudi novac ili druga vrsta nadoknade za glas na izborima (to je i krivično delo)
  • indirektna; kada političke stranke i koalicije organizuju besplatne lekarske preglede, izlete, dele humanitarnu pomoć

(političke stranke nisu humanitarne organizacije)

Imaš saznanja ili dokaze o kupovini glasova?

Pritisci na birače

Tebi ili nekome koga poznaješ prete gubitkom posla, uskraćivanjem socijalne pomoći ili nekih drugih prava, fizičkim ili psihološkim nasiljem itd. kako bi glasao/la za određenu listu, prisustvovao/la stranačkom mitingu, dao/la donaciju stranci…

Izložen/a si ili znaš za nekoga ko je izložen pritiscima?

Zloupotreba javne funkcije

Obično se pred izbore učestalo organizuju svečanosti poput otvaranja gradilišta, puštanja u rad novoizgrađenih ili renoviranih objekata i saobraćajnica i sl. Često takvim događajima prisustvuju i na njima govore javni funkcioneri – od republičkog do lokalnog nivoa.

Ako u tim govorima, predstavljajući se kao javni funkcioneri, zasluge za projekte koje se finansiraju novcem građana pripisuju svojim političkim strankama ili na drugi način pozivaju građane da glasaju za određenog kandidata ili listu, na delu je zloupotreba javne funkcije.

Uočio/la si primer zloupotrebe javne funkcije?

 

*zloupotreba javne funkcije odnosno funkcionerska kampanja

Zloupotreba javnih resursa

Pojava bliska i često isprepletena s pojavom zloupotrebe javne funkcije. Da li javni funkcioneri koriste službene automobile javnih institucija da bi se dovezli na neki skup svoje stranke? Da li posećuje stranačke događaje u toku radnog vremena kada ne bi trebalo da rade za partijske, nego za javne interese? Angažuju li zaposlene u institucijama ili javnim preduzećima kojim rukovode da u radno vreme raznose stranačke promotivne materijale i rade druge poslove za stranku? Koristi li se svojina državnih ustanova i javnih preduzeća za potrebe partija?

Imaš saznanja ili dokaze o zloupotrebi javnih resursa?

Govor mržnje

U izbornoj kampanji izgovori se bezbroj reči. Nijedna, međutim, ne bi smela da poziva na diskriminaciju, mržnju ili nasilje prema bilo kom čoveku ili grupi ljudi, uz bilo kakvo obrazloženje, a posebno ne na osnovu ličnih svojstava kao što su: rasa, nacionalna ili etnička pripadnost, veroispovest, jezik, pol, rod, seksualna orijentacija, društvena klasa i poreklo…

Zaparao ti je uši govor mržnje?