Preduzeti konkretne korake ka uređenju izbornih pravila u skladu sa standardima za fer i slobodne izbore

/ 30.05.2017.

Kvalitet izbora ocenjuje se sagledavanjem celokupnog izbornog procesa, a ne samo posmatranjem izbornog dana. Izborna kampanja nije bila u skladu sa standarima za slobodne i fer izbore dok su sam izborni dan 2. aprila, kao i post izborni proces prošli  uglavnom u skladu sa zakonskim procedurama, saopštila je CRTA posmatračka misija “Građani na straži” na predstavljanju svog završnog izveštaja o posmatranju predsedničkih izbora 2017. godine.

Sledeće nedelje počinje POINT – najveća konferencija o političkoj odgovornosti u regionu

/ 21.05.2017.

Šesta, po redu, POINT konferencija održava se u Sarajevu od 24. do 28. maja u Art kinu Kriterion, koja će se kroz preko 20 panel diskusija i prezentacija baviti najaktuelnijim svetskim i regionalnim temama kao što su izbori u SAD-u, Brexit, lažne vijesti, ali i izazovima poput borbe protiv nasilnog ekstremizma online, internet uznemiravanja, zaštite privatnosti i mnogih drugih.

Kampanja „Inspiring Girls“ predstavljena i u Nišu

/ 12.05.2017.

Događajem “Devojčice imaju reč” održanom u Deli prostoru u Nišu, organizacija CRTA iz Beograda najavila je pokretanje kampanje “Inspiring girls” po uzoru na istoimenu kampanju iz Velike Britanije, čije je cilj osnaživanje devojčica.

Sutra predstavljanje kampanje “Inspiring Girls” u Nišu

/ 09.05.2017.

Nakon Beograda i Novog Sada gde su održani prvi u nizu javnih događaja, u sredu 10. maja u 18 časova u Deli prostoru predstavićemo kampanju “Inspiring girls” i u Nišu.

Potrebno unaprediti otvorenost zakonodavnih organa u Srbiji

/ 26.04.2017.

Parlamenti u regionu u proseku ispunjavaju 63 procenata kriterijuma otvorenosti što nije zadovoljavajući rezultat, pokazalo je istraživanje «Regionalni indeks otvorenosti» koje je sprovela CRTA u saradnji sa parterima iz regionalne mreže „ActionSEE“.

Na lokalnim izborima u Zaječaru glasalo 43,2 odsto građana, najviše glasova osvojila lista "Boško Ničić – Pokret za Krajinu"

/ 23.04.2017.

Na lokalnim izborima u Zaječaru glasalo je ukupno 43,2 odsto građana. Prema preliminarnim rezultatima za izborni dan CRTA posmatračke misije «Građani na straži», najviše glasova osvojila je lista grupe građana «Boško Ničić – Pokret za Krajinu» 31,9 odsto (7.355 glasova).

Na lokalnim izborima u Zaječaru glasalo 43,2 odsto građana, najviše glasova osvojila lista „Boško Ničić – Pokret za Krajinu“

/ 23.04.2017.

Na lokalnim izborima u Zaječaru glasalo je ukupno 43,2 odsto građana. Prema preliminarnim rezultatima za izborni dan CRTA posmatračke misije «Građani na straži», najviše glasova osvojila je lista grupe građana «Boško Ničić – Pokret za Krajinu» 31,9 odsto (7.355 glasova).

Do 19 časova na lokalnim izborima u Zaječaru glasalo 39,1 odsto građana

/ 23.04.2017.

Do 19 časova na lokalnim izborima u Zaječaru glasalo je ukupno 39,1 odsto građana saopštila je CRTA posmatračka misija «Građani na straži».

Do 16 časova na lokalnim izborima u Zaječaru glasalo 29 odsto građana

/ 23.04.2017.

Do 16 časova na lokalnim izborima u Zaječaru glasalo je ukupno 29 odsto građana saopštila je CRTA posmatračka misija «Građani na straži».

Naše teme

nase-teme-dem-kultura

Demokratska kultura

Jer politika nije samo za političare. Naše je ljudsko i građansko pravo da učestvujemo u procesima u kojima se donose odluke koje utiču na naše živote. Dijalog nema alternativu.

nase-teme-izbori

Slobodni i fer izbori

Jer su izbori osnovni stub demokratije. Pravo svakog građanina je da u slobodnim i fer uslovima donese odluku kome želi da poveri svoj glas. Svaki glas podjednako vredi. Za to se bore Građani na straži.

nase-teme-institucije

Otvorene institucije

Jer su institucije servis građana. Potrebne su nam jake institucije sa integitetom koje štite javni interes.

nase-teme-mediji

Slobodni mediji

Jer mediji treba da postavljaju pitanja i kritički sagledavaju stvarnost. Potrebni su nam mediji koji štite javni interes i bave se potrebama građana.