Rezultati beogradskih izbora su u prevelikoj meri proizašli iz nelegalnog izbornog inženjeringa

organizovana migracija birača

Na osnovu do sada prikupljenih činjenica i sprovedenih analiza, Posmatračka misija Crte iznosi osnovanu sumnju da je na izborima 17. decembra došlo do organizovanih migracija birača u obimu koji je presudno uticao na ishod veoma tesnih izbora za Skupštinu Beograda – glavni je zaključak izveštaja koji je Crta danas predstavila na konferenciji za medije,  sačinjenog na osnovu građe prikupljenom pre, tokom i nakon izbornog dana. 

Organizovane migracije birača su vrsta izbornog inženjeringa koja nije ni legalna ni legitimna. Prijavljivanjem fiktivnih prebivališta zarad glasanja na lokalnim izborima izvan sopstvenog grada ili opštine krše se zakoni koji regulišu pitanja prebivališta građana, ali i ugrožavaju principi izborne jednakosti i garantovano pravo građana da biraju lokalnu samoupravu. 

O obimu i rasprostranjenosti manipulacija biračkim spiskom, Crta je još pre izbora dobijala informacije od različitih izvora koji su upućivali na nelegalne postupke organa lokalnih samoupava i najviših republičkih organa izvršne vlasti sa ciljem oblikovanja izbornih rezultata u Beogradu u koristi vladajuće stranke.

Krucijalne dokaze prikupili su tokom izbornog dana posmatrači Crte koji su načinili i veliki broj foto i video snimaka organizovanog dovođenja birača iz drugih gradova u Srbiji i inostranstvu u Beograd. Zabeleženo je više punktova koji su služili kao logistički centri operacije, odakle su birači upućivani i sprovođeni na biračka mesta u raznim delovima glavnog grada. Posmatrači Crte su na 71 biračkom mestu, odnosno na 14 odsto birališta u Beogradu, uočili primere organizovanog dovođenja birača, nadgledanog glasanja, mogućih manipulacija identitetom birača – na Čukarici (10), Novom Beogradu (9), Vračaru (7), Voždovcu (7) i u Zemunu (7).

Zabeleženo je da su organizovano pristizali birači iz raznih delova Srbije (npr. iz Pančeva, Valjeva, Čačka, Aranđelovca, Smedereva, Vršca, Novog Sada itd.), kao i sa Kosova, iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, što pojačava sumnju da su lokalni izbori strateški raspisani samo u trećini jedinica lokalne samouprave kako bi se omogućile privremene selidbe birača.   

Dodatne analize napravljene su posle izbornog dana korišćenjem i ukrštanjem kvantitativnih podataka iz javno dostupnih podataka iz elektronske verzije biračkog spiska na sajtu Ministarstva države uprave i lokalne samouprave (imena i prezimena birača po biračkim mestima) i rezultata glasanja. Ustanovljene su bitne razmere izmena u biračkom spisku do kojih je došlo u periodu od jedne godine. Identifikovana su biračka mesta u Beogradu za koja se s velikom verovatnoćom može zaključiti da su bila odredišta organizovane migracije birača, a na kojima je vladajuća partija ostvarila značajan rast broja glasova u odnosu na prethodne izbore. 

Pojedini politički akteri i sami su posredno potvrdili nalaze te analize – više političara i visokih zvaničnika Srbije i Bosne i Hercegovine eksplicitno su potvrdili sprovođenje navedenih praksi, pokušavajući da ih opravdaju i predstave kao legalne i legitimne. 

Crta je donela niz preporuka za sprečavanje neprihvatljivih pojava koje su označile ove izbore u Beogradu. Kraktoročno, neophodno je da Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu učini birački spisak potpuno javnim, uz razumne i izvodljive mere zaštite ličnih podataka birača. Takođe, tužilaštva moraju da istraže sve osnovane sumnje na krivična dela počinjena u vezi s izborima. 

U srednjem roku, Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu treba da u skladu s preporukama Misije OEBS/ODIHR sprovede nezavisnu reviziju Jedinstvenog biračkog spiska građana. Narodna skupština treba da donese izmene Zakona o izborima kojima bi se onemogućile organizovane migracije birača. 

Ceo izveštaj