O nama

o-nama

Mi smo CRTA (Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost), nezavisna, nestranačka organizacija civilnog društva posvećena razvoju demokratske kulture i građanskog aktivizma.

Kreiranjem predloga javnih politika, zastupanjem principa odgovornog ponašanja vlasti i državnih institucija i edukacijom građana o njiihovim političkim pravima zalažemo se za uspostavljanje vladavine prava i razvoj demokratskog dijaloga.

Od 2016. godine bavimo se posmatranjem izbora na nacionalnom i lokalnom nivou. Koordinišemo rad mreže Građani na straži, koja broji više hiljada građana osposobljenih da nadziru regularnost glasanja. Kontinuirana borba za unapređenje uslova za poštene i slobodne izbore je kičma svih naših aktivnosti.

2002

Osnovana CRTA

Pre promene imena krajem 2009. godine CRTA se zvala Linet (Liberal Network). Misija je bila da doprinese uspešnoj tranziciji Srbije u razvijeno demokratsko društvo kroz promociju aktivnog učešća građana/ki u društvenim procesima i razvoj njihovih zagovaračkih kapaciteta.

2009

Film Završna reč

CRTA je producirala film “Završna reč” koji se bavi sudskim procesom za ubistvo prvog demokratskog premijera Srbije dr Zorana Đinđića (http://www.zavrsnarec.rs/ ). Film je premijerno prikazan povodom godišnjice ubistva 12. marta. Pogledajte film na ovom linku.

2009

Istinomer

CRTA je pokrenula prvi fact-checking portal u Srbiji i regionu – Istinomer.rs. Istinomer poziva političare i druge javne funkcionere na odgovornost za javno izgovorenu reč i obećanja. Istinomer je medij koji se bavi proverom činjenica kroz ocenjivanje izjava javnih zvaničnika i političara, kao i kroz analize važnih društvenih i ekonomskih pitanja.

2010

Retrovizor Ljube Živkova na Istinomeru

Kultni video projekat “Retrovizor” počinje da se emituje na Istinomeru. Ljuba Živkov analizira politička i društvena dešavanja, u svom poznatom stilu, za Istinomer.

2011

Dokumentarni film “Da se ne lažemo”

CRTA je producirala dokumentarni film povodom 10-godišnjice od demokratskih promena pod nazivom “Da se ne lažemo” .

2012

Istinomer predizborne debate 2012

Tokom izbora na svim nivoima Istinomer je pokrenuo seriju debata pod nazivom “Da se ne lažemo”  na kojima političari polažu račun pred građanima. Teme  su se fokusirale na odgovornost  političara,  predizborna  obećanja  i  rešavanje aktuelnih problema. Pogledajte dokumentarni film o ovim debatama na ovom linku.

2012

Inicijativa Otvoreni parlament

CRTA je sa još 4 organizacije pokrenula inicijativu Otvoreni parlament čiji je cilj praćenje rada  poslanika i povećanje stepena javnosti rada Narodne skupštine.  Po prvi put građanima su postale lako dostupne sve informacije o tome šta se dešava u Skupštini i to na sajtu www.otvoreniparlament.rs . 

2012

Inicijativa Prati pare

U okviru ove inicijative CRTA je  pokrenula portal www.pratipare.rs koji omogućava građanima da prate kako lokalne vlasti upravljaju budžetom, koliko se novca izdvaja za koje projekte i da li se i kako oni realizuju. CRTA je kreirala „Građanske budžete“ koji lako razumljivim jezikom objašnjavaju na koji način i u koje svrhe se koriste javni resursi da bi zadovoljili javne i kolektivne potrebe stanovništva.

2012

Istinomer kampanja “Ne Mrkonjića u Vladu”

Istinomer je pokrenuo  online peticiju  protiv ponovnog ulaska funkcionera SPS Milutina Mrkonjića u Vladu koji je po Istinomerovoj analizi bio najneodgovorniji funkcioner u protekle četiri godine. Za samo četiri dana peticiju je podržalo više od četiri hiljade građana.

2013

Istraživanje “Učešće građana u demokratskim procesima 2013. godine”

Ovo istraživanje, rađeno prema metodologiji Hansard Society iz Velike Britanije, predstavalja svojevrsni prikaz demokratskog stanja jednog društva. Koliko su građani i građanke spremni da se uključe u društvene procese, da iskoriste svoja građanska prava i da utiču na donosice odluka jeste pokazatelj “zdravlja” jednog društva.

2012

CRTA postaje deo Openingparliament.org

CRTA postaje deo Openingparliament.org, globalnog foruma  koji okuplja preko 140 organizacija širom sveta koje se bave praćenjem, podrškom i otvaranjem parlamenata i zakonodavnih institucija svojih zemalja. CRTA učestvuje i u kreiranju globalne Deklaracije o otvorenosti parlamenata.

2013

Inicijativa Vodite računa

CRTA je u saradnji sa Centrom za razvoj neprofitnog sektora (CRNPS) pokrenula portal voditeracuna.rs kako bi građani mogli da saznaju sve o javnim finansijama, da se pridruže različitim inicijativama za kontrolu trošenja novca iz budžeta ali i da postave pitanja ekspertima iz oblasti  finansija.

2013

Kampanja “Kec iz Vladanja”

Istinomer je pokrenuo kampanju za smenu ministra obrazovanja kada se treću godinu za redom dogodio skandal sa testovima za polaganje male mature. Ministar je svojim postupcima i izjavama pokazao da nije dostojan toliko važne javne funkcije koja mu je dodeljena.  Nakon rekonstrukcije Vlade, ministar obrazovanja je smenjen. Pogledajte video o kampanji ovde.

2013

Nagrada “Civic Innovator”

Direktorka CRTE Vukosava Crnjanski dobila je nagradu za demokratiju W. Averell Hariman, koju dodeljuje Nacionalni demokratski institute iz Vašingtona. Nagrada je posvećena predstavnicima civilnog društva širom sveta, koji su kroz inicijative koje se zasnivaju na korišćenju novih tehnologija doprineli osnaživanju građana da nosioce vlasti drže odgovornim i da zahtevaju transparentnost u radu državnih institucija.

2014

Istinomer intervjui

Istinomer je pokrenuo video produkciju i počeo sa emitovanjem “Istinomer intervjua”. Do danas snimljeno je preko 100 intervjua sa nosiocima javnih funkcija, političarima i javnim ličnostima. Fokus intervjua je uvek na pitanjima političke odgovornosti. Ovde možete pogledati sve intervjue.

2014

CRTA u Open government partnership

Od 2014. godine CRTA je aktivna u okviru Open government partnership inciijative (OGP), na globalnom i nacionalnom planu. OGP predstavlja dobrovoljnu, multilateralnu inicijativu čiji je cilj da osigura obaveze vlada prema svojim građanima u smislu promovisanja transparentnosti, osnaživanja građana, borbe protiv korupcije i korišćenja novih tehnologija radi jačanja sistema upravljanja.

2014

Istraživanje “Učešće građana u demokratskim procesima 2014”

Povodom Međunarodnog dana demokratije CRTA je predstavila nalaze novog istraživanja “Učešće građana u demokratskim procesima Srbije”. U odnosu na 2013. godinu građani Srbije više veruju da sopstvenim akcijama mogu da dovedu do promena i ujedno izražavaju veću spremnost da se i zaista angažuju u budućnosti.

2015

Prva Nedelja parlamentarizma

Po ugledu na manifestaciju Parlamenta Velike Britanije, CRTA je u saradnji sa Narodnom skupštinom Republike Srbije organizovala prvu Nedelju parlamentarizma.  Tokom nedelju dana širom Srbije su organizovani događaji, debate, simulacije sednica, tribine koje su imali za cilj bolje povezivanje i upoznavanje građana sa radom Narodne skupštine i uključivanje građana u demokratske procese. Kako je izgledala prva Nedelja parlamentarizma pogledajte ovde.

2015

Open data inicijativa

CRTA je pokrenula Data Centar kao otvorenu, onlajn platformu, koja omogućava lak pristup skupovima podataka o različitim javnim informacijama u Srbiji, na državnom i lokalnom nivou. Razvijen je sa ciljem da pomogne novinarima, aktivistima, istraživačima i javnim funkcionerima u potrazi za vrednim podacima koji bi potkrepili njihove priče, kampanje, analize i proces donošenja odluka.

2015

Veća zainteresovanost za politiku

Veliki broj građana Srbije (70 procenata) veruje da političari njima treba da odgovaraju i da njima polažu račun, pokazali su nalazi trećeg istraživanja “Učešće građana u demokratskim procesima u Srbiji 2015” koje je predstavljeno povodom Međunarodnog dana demokratije. Rezultati pokazuju blagi porast zainteresovanosti građana za politiku u odnosu na prethodne godine kada je nezainteresovanost stalno rasla.

2016

CRTA počinje da prati izbore

Po prvi put CRTA prati parlamentarne i lokalne izbore kao domaća posmatračka misija u skladu sa međunarodnim standardima koji podrazumevaju praćenje perioda pre izbornog dana, izborni dan i perioda nakon izbornog dana. Za samo šest  nedelja CRTA je organizovala kompletnu posmatračku misiju u kojoj je učestvovalo preko 1.000 ljudi. Kompletan izveštaj o izbornom procesu dostupan je na ovom linku.

2016

Birački proglas

Tokom vanrednih parlamentarnih izbora, Istinomer je kreirao Birački proglas kao manifest birača ka političarima.

2016

Istinomer aplikacija Proveri me

Istinomer je razvio aplikaciju “Proveri me” koja je omogućila građanima da dok čitaju neku vest na nekom od sajtova Istinomeru brzo i lako pošalju izjavu političara za koju bi želeli da je ekipa Istinomera fektčekuje. Aplikacija se može preuzeti ovde a kako se koristi pogledajte u ovom videu.

2016

Građani više zainteresovani da utiču na odluke vlasti

Tek trećina građana učestvuje u političkom životu Srbije, ili bar veruje u efikasnost građanskog učešća, ali se nastavlja blagi pozitivni trend u pogledu generalne spremnosti građana na učešće u demokratskim procesima koji ukazuju na osnaživanje svesti o ulozi građana u demokratizaciji društva, pokazali su rezultati četvrtog istraživanja «Učešće građana u demokratskim procesima u Srbiji 2016».

2016

Druga Nedelja parlamentarizma

Druga Nedelja parlamentarizma okupila je 60 partnerskih organizacija koje su organizovale više od 100 događaja i aktivnosti u 20 gradova i opština u Srbiji. U odnosu na 2015. godinu, tokom druge Nedelje parlamentarizma održano je  duplo više događaja i aktivnosti sa ciljem da se otvori forum za razgovor o parlamentarnoj demokratiji.

2016

Kampanja Inspiring girls

CRTA je na događaju “Devojčice imaju reč” najavila pokretanje kampanje “Inspiring girls” po uzoru na istoimenu uspešnu kampanju iz Velike Britanije. Kampanja „Inspiring girls“ okupila je 26 hiljada volonterki – uspešnih žena iz različitih oblasti koje su sat vremena godišnje volontirale u osnovnom školama i kroz razgovore sa devojčicama na svom primeru im približavale različite mogućnosti u životu i karijeri.  Za tri godine ova kampanja je uključila 300 hiljada devojčica u Velikoj Britaniji.

2017

CRTA postaje deo ENEMO

Na Generalnoj skupštini Evropske mreže organizacija za posmatranje izbora (ENEMO), u Tibilsiju u Gruziji, CRTA je postala pridružena članica što je prvi korak ka punopravnom članstvu u ovoj organizaciji.  ENEMO nastoji da promoviše uključivanje organizacija civilnog društva u demokratske procese sa ciljem unapređenja kvaliteta izbornih procesa kao i transparentnosti i odgovornosti vlada, kao i poštovanje osnovnih ljudskih prava i sloboda.

2017

Inicijativa “Ko je na vlasti”

CRTA je pokrenula  portalu “Ko je na vlasti” na kojem građani lako i brzo, na jednom mestu, mogu da dođu do informacija o stranačkoj pripadnosti odbornika, ko je menjao stranke nakon izbora, ko podržava vlast, a ko ne. U skoro trećini gradova ili opština u Srbiji zabeleženo je preko 100 slučajeva stranačkog preletanja nakon poslednjih lokalnih izbora 2016. godine.  

2017

CRTA posmatra predsedničke izbore

Tokom predsedničkih izbora CRTA je pratila celokupan izborni proces u svojstvu domaće posmatračke misije. Više od 1000 posmatrača učestvovalo je u misiji. Finalni izveštaj dostupan je na linku.

2017

Istinomer vesti

Istinomer je pokrenuo “Istinomer vesti” kao dnevnu dozu udarnih kratkih vesti kako bi građani bili informisani o tome  šta se desilo ali i zašto se desilo. Vesti stižu svakog jutra u 7h na vaš e-mail ili putem web ili mobilne aplikacije.

2017

Istinomer deo globalne fact-checking mreže

Istinomer je postao deo globalne mreže koja okuplja fact-checking organizacije nakon što je prošao proces evaluacije. Mrežu čini ukupno 49 organizacija širom sveta. Više o ovoj temi, pročitajte na ovom linku.

2017

Wilton park ponovo u Srbiji

Posle više od 10 godina Wilton Park, izvršna agencija Ministarstva spoljnih poslova Velike Britanije organizovala je u Srbiji u saradnji sa Crtom konferenciju sa ciljem da se podstakne dijalog o pitanjima kvaliteta izbornih procesa i mehanizmima za učešće građana u periodu između izbora.

2017

Građani za demokratiju ali ne veruju u promene

Tek svaki četvrti građanin Srbije je zainteresovan za politiku, dok  je uverenje da svojim angažmanom mogu da utiču na promene u društvu na najnižem nivou u poslednjih pet godina, pokazuju rezultati petog istraživanja javnog mnjenja „Učešće građana u demokratskim procesima u Srbiji 2017“

2018

Beogradski izbori

CRTA je pratila, u svojstvu domaće posmatračke misije,  izbore za odbornike Skupštine grada Beograda. Kao glavni i najveći grad u zemlji, Beograd nosi ogroman politički i ekonomski značaj koji je ovim izborima dao gotovo nacionalni karakter. Važnost im je dala i činjenica da na ovim izborima pravo glasa ima četvrtina birača Srbije, a da odnos političkih snaga u Beogradu i ostatku Srbije nije u potpunosti identičan.

2018

CRTA dobitnik nagrade “Democracy defender”

CRTA je dobila OEBS nagradu „Democracy Defender“ (Branilac demokratije) za 2018. godinu koja se dodeljuje  pojedincima ili grupama za izuzetan doprinos promociji demokratije i odbrani ljudskih prava, u duhu Helsinške deklaracije i drugih principa i vrednosti OEBS-a. Nagrada  “Democracy Defender” je uspostavljena 2016. godine sa ciljem da se oda priznanje civilnom društvu za doprinos odbrani i promociji demokratije.

2018

Lokalni izbori u 4 opštine

Crta posmatračka misija organizovala je posmatranje rada biračkih odbora na svih 43 biračkih mesta u opštini Lučani dok su u preostale tri opštine mobilni timovi pratili dešavanja tokom izbornog dana.

2018

#IzboriLučani – Crta podnela krivične prijave

Crta je podnela krivične prijave zbog zloupotrebe položaja protiv odgovornih lica u 11 javnih organa i preduzeća čija su vozila bila prisutna u Lučanima tokom lokalnih izbora održanih 16. decembra 2018. godine.

2018

Rast podrške za demokratiju

Glavni nalazi istraživanja “Učešće građana u demokratskim procesima 2018”, koje je Crta sprovela šestu godinu za redom, ukazuje na sistematski trend rasta podrške demokratiji kao najboljem sistemu za Srbiju a pad podrške politici „čvrste ruke“.

2018

Srbija do informacija

Crta je sa više od 80 partnerskih organizacija pokrenula kampanju za odbranu prava javnosti da zna “Srbija do informacija”. Cilj je bio da se spreči usvajanje izmena Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja koje su ukazivale na nameru države da javnosti oteža uvid u rad javnih institucija.

2018

Hrabri glas

CRTA je ustanovila priznanje “Hrabri glas” kao posvetu onima koji ne odustaju, koji se svojim hrabrim glasom bore za prava građana, koji u doba opšte apatije i nepoverenja, veruju u promene i rade na tome da se one dogode. Dobitnik novoustanovljenog priznanja za 2018. godinu bila je inicijativa „Ne damo niški aerodrom“

2019

Sedmo istraživanje “Učešće građana u demokratskim procesima”

Praćenje stavova građana o demokratskim procesima u Srbiji i učešću građana u tim procesima tokom sedam godina ovog istraživanja, pokazuje sliku kojoj su u većoj meri svojstvena nesistematska variranja iz godine u godinu, nego sistematski pomaci bilo u pozitivnom ili negativnom smeru.

 

2019

Festival demokratije

Povodom Međunarodnog dana demokratije Crta je sa mrežom partnera organizovala Festival demokratije pod sloganom “Nema povlačenja” po ugledu na slične festivale širom sveta koji slave demokratske vrednosti a kao odgovor na sve veći broj izazova i pretnji s kojima se demokratija suočava.

2019

Međustranački dijalog o izbornim uslovima – vol 1

Kao organizacija koja se zalaže za slobodne i poštene izbore, Crta je izradila set preporuka za unapređenje izbornih uslova koje je u svojstvu eksperta predstavila i učesnicima međustranačkog dijaloga koji je organizovan na Fakultetu političkih nauka.

2019

10 godina Istinomera

Istinomer, prvi fact-checking portal u regionu koji je pokrenula Crta, proslavio je svojih jubilarnih 10 godina rada uz obećanje da će još žustrije i posvećenije braniti istinu i da neće odustati od borbe protiv laži.

2019

Hrabri glas koji nas pokreće

Priznanje “Hrabri glas” za 2019. godinu Crta je dodelila Mariji Lukić  koja je dokazala da se vredi boriti iako se protivnik čini mnogo jačim. Ovo priznanje Crta dodeljuje onima koji ne odustaju, koji se svojim hrabrim glasom bore za prava građana, koji u doba opšte apatije i nepoverenja, veruju u promene i rade na tome da se one dogode.

2020

Demokratija drhti od straha

Crta je pokrenula medijsku kampanju „Na strani demokratije“ s namerom da ohrabri građane da stanu u odbranu posrnule demokratije. Da budu građani, sa svim pravima, slobodama i odgovornošću koju to podrazumeva.

2020

Najlošiji izborni proces

Crta je, po međunardonim standardima, pratila kvalitet celokupanog procesa za parlamentarne izbore 2020. godine i ocenila da su po kvalitetu i izbornog dana i, u još većoj meri, celokupnog izbornog procesa, to bili najlošiji izbori koje je Crta do sada posmatrala. 

2020

Zvanična saradnja Istinomera i Fejsbuka

Istinomer je, uz agenciju Frans Pres (AFP) postao zvaničan partner Fejsbuku za Srbiju u suzbijanju dezinformacija na ovoj društvenoj mreži. Istinomer svakodnevno proverava sadržaj, i raztokriva lažne vesti i informacije na srpskom jeziku koje se objavljuju na ovoj platformi.

 

2020

Izbori su iza ugla

Imajuću da građane Srbije uskoro očekuje novi izborni ciklus, Crta je izradila dodatne preporuke za unapređenje izbornih uslova.

2020

Četvrtina građana zainteresovana za politiku

Jedini politički angažman u kome bi učestvovala većina građana je glasanje na izborima. Više od 90 procenata građana u poslednjih godinu dana nije preduzelo niti učestvovalo u bilo kakvoj akciji ili inicijativi u vezi sa rešavanje nekog problema u lokalnoj zajednici pokazalo je istraživanje “Učešće građana u demokratskim procesima Srbije 2020” 

2020

Hrabri glas 2020 – Uzbunjivač iz Krušika

Crta je priznanje “Hrabri glas” za građansku hrabrost i aktivizam za 2020. godinu dodelila uzbunjivaču iz valjevske fabrike “Krušik” Aleksandru Obradoviću.

2021

Kampanja “Istinomer ili poligraf”

Povodom Međunarodnog dana provere činjenica, Crtina fact-checking inicijativa Istinomer pokrenula je kampanju “Istinomer ili poligraf”  kako bi se ukazala na značaj istinitih i proverenih informacija u moru lažnih vesti i dezinformacija. 

2021

Kampanja “Ipak se nadamo”

Negde između redova i redova izveštaja o stanju demokratije, ispunjenih statistikama i hladnom terminologijom, sakrivene ostaju razne životne drame onih koji su, u strahu od goreg, zaboravili nadu. Zbog toga se Crta javnosti sada obratila kampanjom koja govori jezikom emocije.

2021

Nominacija IFCN za Nobelovu nagradu za mir

Globalna mreža fektčekera (IFCN), kojoj priprada i Istinomer, nominovana je za Nobelovu nagradu za mir. Iako je reč tek o nominaciji, ovo je važna potvrda značaja rada fekt-čekera širom sveta koji se i pored čestog suočavanja sa pretnjama i napadima bore protiv dezinformacija.

2021

Podrivanje demokratije

Iako Srbija poseduje formalne karakteristike demokratije, ona to tokom protekle decenije u praksi prestaje da bude i danas ne ispunjava uslove da bude ocenjena kao demokratsko društvo, zaključak je Crtine studije “Podrivanje demokratije”.

 

2021

Crtino priznanje “Hrabri glas” još jednom uzbunjivaču

Uzbunjivač Milenko Jovanović, koji se, braneći profesionalni integritet, a time i javni interes, usprotivio odluci direktora Agencije za zaštitu životne sredine nakon čega je dobio otkaz, dobitnik je Crtinog priznanja “Hrabri glas” za 2021. godinu.

2021

Kampanja “Građani imaju moć”

Sa ciljem da pruži podršku svim onim pojednicima i grupama koji su spremni da se aktiviraju kada je javni interes narušen, Crta je pokrenula kampanju “Građani imaju moć”.

2021

Crta u borbi za bolje izborne zakone

Posle skoro 3 decenije, menjaju se izborni zakoni. Crta je učestvovala i u javnoj raspravi i poslala predlog amandmana narodnim poslanicima u cilju zaštite javnog interesa.

2021

#Izbori 2022 – Formirana Posmatračka misija

Četiri meseca pre raspisivanja #Izbori2022, Crta je formirala posmatračku misiju i započela  posmatranje perioda pre početka zvanične predizborne kampanje. Posebnu pažnju u ovom periodu Crta je posvetila najavljenim izmenama izbornih pravila i procedura koje su proistekle iz dva međustranačka dijaloga.

2021

Istraživanje “Stavovi građana u učešću u demokratskim procesima 2021”

Rezultati istraživanja pokazuju rast podrške za demokratiju (54% građana se uglavnom ili u potpunosti slaže sa tvrdnjom da je demokratija najbolji politički sistem za našu zemlju, u odnosu na nešto manje od polovine njih koji su se slagali s time u aprilu 2021).

 

2022

Ustavni referendum

Crta je pratila i kampanju i  referendumski dan o izmena Ustava u oblasti pravosuđa i ocenila da su nepravilnosti zabeležene na dan referenduma razlog za brigu pred predstojeće izbore.

2022

#Izbori2022 – Kampanja pre kampanje

Kao domaća posmatračka misija, Crta je, u svom izveštaju, ocenila da su period koji je prethodio raspisivanju izbora 2022. godine obležile masovne zloupotrebe i izrazita neravnopravnost učesnika.

 

2022

Kampanja “Zato, glasaj”

Uoči izbora 2022. godine Crta je pokrenula kampanju “Zato, glasaj!” kako bi pozvala građane Srbije da u što većem broju izađu na predstojeće izbore i da slobodno izraze svoju volju, glasajući po sopstvenoj savesti. 

2022

Kampanja “Glasaj, mladi prijatelju”

Crta je lansirala kampanju “Glasaj, mladi prijatelju”  za motivaciju mladih da iskoriste svoje biračko pravo i izađu na izbore 2022. godine. 

2018

Crta pruža podršku drugim OCD

U cilju podrške široj borbi za demokratiju i inicijativama usmerenim na odbranu javnog interesa, CRTA je pokrenula program razvoja kapaciteta, veština, kao i resursa organizacija civilnog društva, u oblastima demokratske kulture, vladavine prava, borbe protiv korupcije, medijskih sloboda, unapređenja odgovornosti i transparentnosti vlasti.

Usluge

Treninzi

CRTA okuplja trenere/ice sa sertifikatom NDI (Nacionalni demokratski institut), specijalizovane u oblastima razvoja organizacionih kapaciteta, političkih veština i strategija i taktika javnog zagovaranja. Iza naših trenera/ica je više od 500 treninga na kojima je nove veštine steklo više od 6000 polaznika/ca, uglavnom iz redova nevladinih organizacija i demokratski orijentisanih političkih partija.

Kreiranje i produkcija kampanja

CRTA pod svojim okriljem ima tim iskusnih profesionalaca na polju integrisanih komunikacija koji, u saradnji s mrežom spoljnih saradnika, radi na strateškom i kreativnom razvoju i produkciji kampanja i medijskih proizvoda za online i offline sferu.

Istraživanja

U istraživačkom radu fokusirani smo na pitanja razvoja demokratije, parlamentarizma i parlamentarnih procedura, transparentnosti rada i otvorenosti institucija i odgovornosti nosilaca javnih funkcija. Na osnovu nalaza istraživanja pravimo preporuke za unapređenje rada institucija i strategije javnog zagovaranja.

Tim i saradnici

Tim

U najkraćem, naš zadatak je da pokrećemo građane kako bismo zajedno popravljali državu i jačali društvo.

Partneri

AKTUELNI PARTNERI

CRTA je 2018. godine dobila Democracy Defender Award, koju na globalnom nivou dodeljuje OEBS, za izuzetan doprinos promociji demokratije i odbrani ljudskih prava.

Mediji

Profesionalni i slobodni mediji imaju ključni značaj za razvoj demokratije i zato ih vidimo kao važne partnere. Uvek smo otvoreni za saradnju s redakcijama zainteresovanim za teme iz polja našeg delovanja.

O-nama-u-medijima
O-nama-revizorski-izvestaj

Revizorski izveštaji

S obzirom da se zalažemo za princip transparentnosti u radu organa javne vlasti, isti princip zastupamo i u našem radu. Revizorski izveštaji o našem radu javno su dostupni na našem sajtu.