CRTA postala pridružena članica evropske mreže organizacija za posmatranje izbora (ENEMO)

/ 14.04.2017.

Na Generalnoj skupštini Evropske mreže organizacija za posmatranje izbora (ENEMO), održanoj  6. i 7. aprila 2017. godine u Tibilsiju u Gruziji, CRTA je postala pridružena članica što je prvi korak ka punopravnom članstvu u ovoj organizaciji.

Kampanja „Inspiring Girls“ predstavljena u Novom Sadu

/ 11.04.2017.

Događajem “Devojčice imaju reč” održanom u Startit centru u Novom Sadu, organizacija CRTA iz Beograda najavila je pokretanje kampanje “Inspiring girls” po uzoru na istoimenu kampanju iz Velike Britanije, čije je cilj osnaživanje devojčica.

Do 16 časova glasalo 23,3 odsto građana na ponovljenim izborima na osam biračkih mesta

/ 11.04.2017.

Do 16 časova na glasanje za ponovljene predsedničke izbore na osam biračkih mesta je izašlo ukupno 23,2 procenta građana upisanih u birački spisak za ova biračka mesta saopštila je CRTA posmatračka misija „Građani na straži“. Ukupan broj birača koji može da glasa na ovih osam biračkih mesta je 9.851.

Do 13 časova glasalo 16,7 odsto građana na ponovljenim izborima na osam biračkih mesta

/ 11.04.2017.

Do 13 časova na glasanje za ponovljene predsedničke izbore na osam biračkih mesta je izašlo ukupno 16,7 procenat građana upisanih u birački spisak za ova biračka mesta saopštila je CRTA posmatračka misija „Građani na straži“. Ukupan broj birača koji može da glasa na ovih osam biračkih mesta je 9.851.

Da li su građani u srcu evropske demokratije? – Dan Evropske građanske inicijative 2017

/ 11.04.2017.

Pravo na evropsku građansku inicijativu uvedeno je Ugovorom iz Lisabona kao inovativan instrument transnacionalne participativne demokratije. Tim se instrumentom omogućuje da milion evropskih građana i građanki iz najmanje sedam država članica zatraži od Evropske komisije da donese zakonodavni predlog o pitanjima koja su u nadležnosti Evropske unije (EU)

Izlaznost na ponovljenim izborima 35 odsto, Aleksandar Vučić osvojio najviše glasova 2.468

/ 11.04.2017.

Do 20 časova na glasanje za ponovljene predsedničke izbore na osam biračkih mesta je izašlo ukupno 35 odsto građana upisanih u birački spisak za ova biračka mesta saopštila je CRTA posmatračka misija „Građani na straži“. Ukupan broj birača koji je mogao da glasa na ovih osam biračkih mesta je 9.851.

Da li su građani u srcu evropske demokratije?

/ 11.04.2017.

Proslavom Dana Evropske građanske inicijative (European Citizen Initiative – ECI) danas se obeležava peta godišnjica postojanja ovog jedinstvenog instrumenta participativne demokratije u EU. Rođendan ECI važan je momenat da se istakne centralna ulogu građana i građanski u evropskom projektu i sposobnost Evropske građanske inicijative da doprinese rešavanju problema demokratskog deficita podrškom aktivnog građanstva i participativne…

CRTA podnosi zahtev za uvid u zapisnike sa biračkih mesta

/ 10.04.2017.

Rezultati analize informacija o kvalitetu procesa tokom izbornog dana prikupljenih sa reprezentativnog i slučajnog uzorka od 450 biračkih mesta i uvidom u zapisnike istaknute nakon zatvaranja istih biračkih mesta, CRTA posmatračka misija «Građani na straži» je ocenila da je izborni dan protekao uglavnom u skladu sa propisanim procedurama, dok su informacije o izlaznosti i rezultatima pojedinačnih kandidata u skladu sa rezultatima koje je objavio RIK (na osnovu 99,9 odsto obrađenog materijala).CRTA posmatračka misija «Građani na straži» stoji iza svojih preliminarnih nalaza o monitoringu kvaliteta procesa pre i tokom izbornog dana.

Izborni dan u skladu sa procedurama, kampanja neravnomerna

/ 03.04.2017.

Izborni dan je protekao u skladu sa propisanim procedurama ali njemu je prethodila izborna kampanja koju je obeležila neravnomerna zastupljenost kandidata u medijima i funkcionerska kampanja ocenila je CRTA posmatračka misija “Građani na straži”.

Naše teme

nase-teme-dem-kultura

Demokratska kultura

Jer politika nije samo za političare. Naše je ljudsko i građansko pravo da učestvujemo u procesima u kojima se donose odluke koje utiču na naše živote. Dijalog nema alternativu.

nase-teme-izbori

Slobodni i fer izbori

Jer su izbori osnovni stub demokratije. Pravo svakog građanina je da u slobodnim i fer uslovima donese odluku kome želi da poveri svoj glas. Svaki glas podjednako vredi. Za to se bore Građani na straži.

nase-teme-institucije

Otvorene institucije

Jer su institucije servis građana. Potrebne su nam jake institucije sa integitetom koje štite javni interes.

nase-teme-mediji

Slobodni mediji

Jer mediji treba da postavljaju pitanja i kritički sagledavaju stvarnost. Potrebni su nam mediji koji štite javni interes i bave se potrebama građana.