NAŠE INICIJATIVE

Građani na straži

/ 16.03.2016.

Inicijativa organizacije CRTA “Građani na straži” pripada aktivnim građanima, svima onima koji žele da Srbija ima fer i slobodne izbore.

ACTION SEE – Mreža za odgovornost, nove tehnologije i otvorenost institucija u Jugoistočnoj Evropi

/ 15.03.2016.

Inicijativa “Mreža za odgovornost, nove tehnologije i otvorenost institucija u Jugoistočnoj Evropi – ACTION SEE” nastala je kao rezultat iskustva partnera u sprovođenju projekata usmerenih na jačanje uloge i napora civilnog društva u unapređenju efikasnosti građanskog učešća u procesima kreiranja javnih politika, kako na nacionalnom, tako i na regionalnom i međunarodnom nivou.

Da se ne lažemo

/ 11.02.2016.

Odgovor Istinomera povodom serijala dnevnog lista Politika o „finansiranju“ dela nevladinog sektora u Srbiji

Za prvih šest meseci rada aktuelnog skupštinskog saziva 4.500 obraćanja poslanika u plenumu

/ 24.01.2016.

Od formiranja Jedanaestog saziva Narodne skupštine 3. juna 2016. godine pa do kraja godine 31. decembra poslanici su proveli u plenumu 50 dana i obratili se, neračunajući govore predsedavajućih, ukupno 4.489 puta. Polovinu ukupnog broja obraćanja čine obraćanja 16 narodnih poslanika, dok se 20 procenata poslanika (ukupno 52) nijednom nisu javili za reč.

U 2015. godini narodni poslanici doneli 196 zakona u toku 114 radnih dana

/ 18.01.2016.

U 2015. godini, poslanici Desetog skupštinskog saziva, su radili ukupno 114 dana u plenumu što je bio prosek i prethodnih godina.

Glasajte za Front Line Defenders

/ 13.11.2015.

Branitelji ljudskih prava brane prava drugih!

U Domu Narodne skupštine otvorena „Nedelja parlamentarizma“

/ 16.10.2015.

Nedelju parlamentarizma, po prvi put u Srbiji, organizuje Narodna skupština Republike Srbije u saradnji sa inicijativom Otvoreni parlament.

Blagi rast zainteresovanosti građana za politiku

/ 15.09.2015.

Veliki broj građana Srbije (70 procenata) veruje da političari njima treba odgovaraju i da polažu račun pokazuje istraživanje “Učešće građana u demokratskim procesima u Srbiji 2015” koje je predstavljeno povodom Međunarodnog dana demokratije.

Istraživanje „Učešće građana u demokratskim procesima u Srbiji 2015. godine“

/ 15.09.2015.

Istraživanje je svojevrsni prikaz demokratskog stanja društva.

Naše teme

nase-teme-dem-kultura

Demokratska kultura

Jer politika nije samo za političare. Naše je ljudsko i građansko pravo da učestvujemo u procesima u kojima se donose odluke koje utiču na naše živote. Dijalog nema alternativu.

nase-teme-izbori

Slobodni i fer izbori

Jer su izbori osnovni stub demokratije. Pravo svakog građanina je da u slobodnim i fer uslovima donese odluku kome želi da poveri svoj glas. Svaki glas podjednako vredi. Za to se bore Građani na straži.

nase-teme-institucije

Otvorene institucije

Jer su institucije servis građana. Potrebne su nam jake institucije sa integitetom koje štite javni interes.

nase-teme-mediji

Slobodni mediji

Jer mediji treba da postavljaju pitanja i kritički sagledavaju stvarnost. Potrebni su nam mediji koji štite javni interes i bave se potrebama građana.