NAŠE INICIJATIVE

Izborni dan u skladu sa procedurama, kampanja neravnomerna

/ 03.04.2017.

Izborni dan je protekao u skladu sa propisanim procedurama ali njemu je prethodila izborna kampanja koju je obeležila neravnomerna zastupljenost kandidata u medijima i funkcionerska kampanja ocenila je CRTA posmatračka misija “Građani na straži”.

Do 10 časova na glasanje izašlo 10 odsto građana

/ 02.04.2017.

Do 10 časova na glasanje za predsedničke izbore je izašlo ukupno 10 odsto građana upisanih u birački spisak saopštila je CRTA posmatračka misija „Građani na straži“.

Do 13 časova na glasanje izašlo 25,1 posto građana

/ 02.04.2017.

Do 13 časova na glasanje za predsedničke izbore je izašlo ukupno 25,1 odsto građana upisanih u birački spisak saopštila je CRTA posmatračka misija „Građani na straži“. Statistička greška je iznosila  +/- 0,7 posto. To je isti procent izlaznosti u 13h kao i na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima.

Glasanje u skladu za procedurama, manje nepravilnosti

/ 02.04.2017.

Do 16 časova na glasanje za predsedničke izbore je izašlo ukupno 37 odsto građana upisanih u birački spisak saopštila je CRTA posmatračka misija „Građani na straži“. Statistička greška je iznosila  +/- 0,8 posto. U poređenju sa prošlogodišnjim parlamentarnim izborima to je manje za 2,6 odsto.

Do 19 časova na glasanje izašlo 49,9 odsto građana

/ 02.04.2017.

Do 19 časova na glasanje za predsedničke izbore je izašlo ukupno 49,9 odsto građana upisanih u birački spisak saopštila je CRTA posmatračka misija „Građani na straži“. Statistička greška je iznosila  +/- 1.0 posto. U poređenjem sa prošlogodišnjim parlamentarnim izborima to je za 3,2 odsto manja izlaznost.

Izlaznost 54,2 odsto, najviše glasova osvojio Aleksandar Vučić 54,9 odsto

/ 02.04.2017.

Na osnovu 95 odsto obrađenog uzorka najviše glasova birača osvojio je predsednički kandidat Aleksandar Vučić 54,9 odsto saopštila je CRTA posmatračka misija „Građani na straži“.

Predsednički izbori 2017 – Biračka mesta otvorena za glasanje

/ 02.04.2017.

Otvaranje biračkih mesta za glasanje na predsedničkim izborima prošlo je uglavnom u skladu sa propisanim procedurama saopštila je CRTA posmatračka misija „Građani na straži“. Svim posmatračima je dozvoljen pristup biračkim mestima.

Građani slobodno da glasaju, a učesnici u izborima da poštuju pravila

/ 30.03.2017.

Uoči izbornog dana, 2. aprila, CRTA posmatračka misija “Građani na straži” poziva građane da slobodno izraze svoju volju na biralištima, kao i sve aktere u izbornom procesu da poštuju zakon i izborna pravila i da se ponašaju u duhu demokratskih, slobodnih i fer izbora.

CRTA izveštava o kvalitetu izbornog procesa na biralištima i rezultatima 2.aprila

/ 28.03.2017.

CRTA posmatračka misija «Građani na straži» prati kvalitet celokupnog izbornog procesa i na izborni dan će imati posmatrače na biračkim mestima. Tokom izbornog dana 900 posmatrača biće raspoređeno na osnovu slučajnog i reprezentativnog uzorka na 450 biračkih mesta što će omogućiti izveštavanje  o kvalitetu izbornog procesa na izborni dan. CRTA posmatračka misija “Građani na straži” neće imati raspoređene posmatrače na teritoriji Kosova i Metohije.

Naše teme

nase-teme-dem-kultura

Demokratska kultura

Jer politika nije samo za političare. Naše je ljudsko i građansko pravo da učestvujemo u procesima u kojima se donose odluke koje utiču na naše živote. Dijalog nema alternativu.

nase-teme-izbori

Slobodni i fer izbori

Jer su izbori osnovni stub demokratije. Pravo svakog građanina je da u slobodnim i fer uslovima donese odluku kome želi da poveri svoj glas. Svaki glas podjednako vredi. Za to se bore Građani na straži.

nase-teme-institucije

Otvorene institucije

Jer su institucije servis građana. Potrebne su nam jake institucije sa integitetom koje štite javni interes.

nase-teme-mediji

Slobodni mediji

Jer mediji treba da postavljaju pitanja i kritički sagledavaju stvarnost. Potrebni su nam mediji koji štite javni interes i bave se potrebama građana.