Nedostaju institucije koje bi proaktivno kontrolisale finansiranje izbornih kampanja

Foto: CRTA

Građani nemaju potpuni uvid u kršenje zakonskih propisa u procesu finansiranja izborne kampanje, niti mogu dobiti odgovor na pitanja da li i u kojoj meri se zloupotrebljavaju sredstva iz različitih budžetskih izvora, jer se institucije nedovoljno bave rešavanjem ovog pitanja i utvrđivanjem činjenica, zaključak je debate Ko plaća, ko kontroliše? koju je organizovala CRTA u okviru Festivala demokratije.

Učesnici diskusije Jovana Marović izvršna direktorka Politikon mreže iz Crne Gore i Pavle Dimitrijević iz udruženja građana CRTA, složili su se da i u Srbiji i Crnoj Gori opada poverenje građana u institucije koje za ulogu imaju kontrolu finansiranja pri izbornom procesu, što proizilazi iz činjenice da je većina institucija instrument u rukama vladajućih partija.

„Nakon niza afera nezakonitog finansiranja izbornih kampanja u Crnoj Gori, građani sve više smatraju da Agencija za sprečavanje korupcije ne doprinosi suzbijanju zloupotrebe finansijskih sredstava tokom izbornog procesa. Agencija bi trebalo da bude glavna institucija koja garantuje da će zakonska rešenja i propisi biti sprovedeni. Međutim u Crnoj Gori od samog uspostavljanja Agencije, nemamo poverenje u rad te institucije. Agencija je politizovana i proces njenog uspostavljanja je tekao kroz niz prekršenih zakona“, istakla je Jovana Marović.

Takođe, Marović je naglasila da zakonska rešenja mogu biti najbolja, ali ukoliko se ne sprovode u praksi to neće nikakvo poboljšanje doneti.

Foto: CRTA

„Finansiranje izbornih kampanja predstavlja srž demokratije, jer je veoma važna činjenica da se u Srbiji uopšte rad političkih organizacija finasnira novcem građana bilo da su u pitanju javni izvori ili prilozi. Kada govorimo o razlici po pitanju finansiranja redovnog rada političke stranke i finansiranja izborne kampanje, zakon je prepoznaje, ali je zapravo u praksi i nema. Takođe, najveće stranke su toliko dominante u vidu iznosa koje dobijaju iz javnih sredstava da se to automatski preliva na izbornu kampanju. U cilju ravnopravnijeg izbornog procesa potrebno je zakonski radzvojiti sredstva za redovan rad i sredstva namenjena izbornoj kampanji“, izjavio je Pavle Dimitrijević.

Dimitrijević je zaključio da kada je u pitanju raspodela sredstava iz javnih izvora po pitanju kampanje, to se ogleda u sistemu da ona lista koja dobije najviše glasova i mesta u skupštini dobija i najviše novca.

Prenos cele debate možete pogledati ovde.

„Ko plaća, ko kontroliše?“

„Ko plaća, ko kontroliše?“ #DemFest

Posted by Istinomer.rs on Friday, September 13, 2019