Peta generacija akademaca uspešno završila Akademiju demokratije

Foto: OSCE/Milan Obradović

Polaznici pete generacije Akademije demokratije, jednogodišnjeg neformalnog obrazovnog programa koji organizuje Crta uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji, danas su uspešno završili ovogodišnji ciklus edukacije.

Ukupno 22 alumnista, koji su ove godine pohađali Akademiju demokratije, u proteklih devet meseci kroz onlajn panele i razgovore sa stručnjacima različitih oblasti sticali su znanja o aktivizmu, ujedno usavršavajući veštine koje će im pomoći da menjaju svoju zajednicu na bolje. Polaznici su imali priliku da nauče osnove pisanja projekata, javnog nastupa, kako se kreiraju aktivističke kampanje i kako sprovesti javnomnjensko istraživanje.

Na završnoj svečanosti, direktorka Crte Vukosava Crnjanski i zamenica šefa Misije OEBS-a u Srbiji Sarah Groen, dodelile su diplome svim polaznicima.

Foto: OSCE/Milan Obradović

Direktorka Crte Vukosava Crnjanski zahvalila se polaznicima na učešću u programu, kao i Misiji OEBS-a u Srbiji na pružanju podrške Akademiji demokratije već petu godinu za redom i iskazala zadovoljstvo što je još jedna generacija mladih i ambicioznih ljudi, uprkos izazovima usled pandemije korona virusa, uspešno završila ovaj edukativni program.

„Veoma mi je drago što ste uspeli da zajedno sa nama dođete do kraja akademije u ovom veoma nesvakidašnjem vremenu. Ovo je jedna od najomiljenijih Crtinih inicijativa, jer zajedno sa mladim ljudima, kao što ste vi, i Crta ujedno raste i razvija se. Nadam se da ćemo i u budućnosti imati prilike da učimo jedni od drugih i aktivno radimo na boljem i kvalitetnijem društvu“, rekla je Vukosava Crnjanski.

Foto: OSCE/Milan Obradović

Zamenica šefa Misije OEBS-a u Srbiji Sarah Gruen, istakla je da joj je posebno zadovoljstvo što ima priliku da bude prisutna na svečanom zatvaranju petog ciklusa ovog programa. Čestitala je svim učesnicima na uspešnom završetku i naglasila da veruje da će im nova znanja i veštine koristiti u njihovoj daljoj budućnosti.

Foto: OSCE/Milan Obradović

Ovom prilikom organizovana je debata ‘’Zašto su nam važne male pobede?’’, tokom koje su  polaznici  mogli da saznaju kako izgleda kada se građani sami organizuju kako bi odbranili javni interes u svojoj lokalnoj zajednici. Učesnici diskusije Dobrivoje Milosavljević iz udruženja “Odbranimo Teslu”, Janko Belić iz udruženja građana “K-Town” i Igor Stojilović, grant koordinator Crte, složili su se da je neophodan kontinuiran i posvećen rad građana, kako bi kroz aktivizam ostvarili ideje za koje se zalažu i stvorili zajednicu kojoj teže.

„Sumnja je uvek prisutna u aktivizmu – da li će neka akcija biti dovoljno uspešna i da li postoji svrha tog rada. Ali kada imate jasnu ideju, cilj i ljude koji su spremni da odvoje svoje vreme, onda ste sigurni da ćete uspeti. Nama kao udruženju koje se bavi afirmacijom kulture i umetnosti je nedostajao nezavisan i održiv prostor kako bismo i u budućnosti mogli mnogo više aktivnosti da pružimo građanima Kosjerića. Tokom ove godine pokrenuli smo crowdfunding kampanju u okviru koje smo sakupili mnogo više novca nego što smo planirali, jer su ljudi donirali iz cele Srbije. I sada polako ostvarujemo svoju zamisao“, izjavio je Janko Belić.

„Naša inicijativa je spontatno nastala. Građani Pančeva su sami prepoznali problem u svom naselju i odlučili da neće dozvoliti da investitorski interes uništi zelenilo i životnu sredinu u njihovoj zajednici. Mi smo dokazali da je moguće boriti se i ostvariti rezultate, a ujedno smo inspirisali i neke druge organizacije da se pokrenu. S druge strane, svedoci smo da se često institucije probude i krenu da rade svoj posao tek kada se građani pokrenu i izvrše uticaj“, naglasio je Dobrivoje Milosavljević.

„Kroz Crtinu inicijativu „Građani imaju moć“ podržali smo više od 70 organizacija do sada. Naša ideja je da pokušamo da pomognemo lokalnim inicijativama širom Srbije da njihov rad postane vidljiviji i da donese više rezultata. Svedoci smo da je aktivizam uspešan, jer samo u ovoj godini smo imali nekoliko primera značajnih pobeda organizacija koje su svojim zalaganjem odbranile javni interes poput sprečavanja seče šuma na Fruškoj Gori. Ovakav aktivizam je jedan od važnih stubova demokratije koji treba da razvijamo“, zaključio je Igor Stojilović.

Foto: OSCE/Milan Obradović

Akademija demokratije je jednogodišnji studijski program namenjen predstavnicima omladine političkih partija, civilnog društva kao i mladim studentima i novinarima. Tokom prethodne četiri godine više od 70 akademaca učestvovalo je u ovom programu.