Izložba „Brisanje privida“

Izložbom „Brisanje privida“ iz ugla građana sagledavamo okolnosti, mehanizme, kao i posledice brisanja privida demokratskog društva. Upotrebom dokumentarnog materijala, izjava građana, zapisa posmatrača i birača sa terena, kao i medijskih priloga, koje je prikupljala Crta, izložba predstavlja kustosko čitanje izveštaja o izborima održanim 17. decembra 2023. godine. 

Izložbu će otvoriti Vukosava Crnjanski, direktorka Crte, nezavisna kustoskinja Milica Pekić i gostujuća kustoskinja Centra za kulturnu dekontaminaciju Ana Sladojević.

U okviru izložbe koja će biti otvorena do 23. marta, radnim danima i subotom od 11 do 18 časova, u Centru za kulturnu dekontaminaciju  (Birčaninova 21) biće organizovana stručna vođenja.

Izložba „Brisanje privida“ daje uvid u različite mehanizme zloupotrebe institucije izbora kao platforme izražavanja slobodne volje građana i našeg učešća u političkom životu zemlje. Na čemu se izborni mehanizam bazira, koju vrstu dijaloga pokreće, gde se dijalog odvija, ko učestvuje u dijalogu a ko je iz njega isključen, kakvi se odnosi uspostavljaju unutar takvog izbornog sistema?

Oslanjajući se na izveštaje o nedavno realizovanim izborima, različitih posmatračkih misija, a posebno na izveštaj posmatračke misije Crte i dokumentarni materijal prikupljen pre, tokom i nakon izbora, želimo da kreiramo platformu za analizu i kritičku refleksiju aktuelnog sistema i njegovih institucija.

Kroz format izložbe želimo da ukrstimo glasove, rekonstruišemo, preispitamo, analiziramo, i iznova pretresemo različite elemente izbornog procesa u Srbiji danas, ukazujući, između ostalog, na iskustva i glasove otpora u kolektivnom promišljanju alternativa. Šta je zaista izgubljeno gubitkom slobodnih izbora? Kako nekažnjivost ovih postupaka učvršćuje postojeći sistem i čini pitanje primena preporuka za poboljšanje izbornog procesa formalnim? Kako je proizvodnja nasilja kroz medije (i druge formate javne komunikacije) proizvela više nasilja nego što ga je moguće kontrolisati i-ili regulisati u našem društvu?

Uređivački tim: Ana Miljanić, direktorka CZKD-a, Milica Pekić, nezavisna kustoskinja, Ana Sladojević, gostujuća kustoskinja CZKD-a, Radovan Kupres, kreativni direktor Crte i Branko Petković, saradnik Crte na pripremi materijala izložbe.

Grafičko oblikovanje: Jelena Šušnjar