Olovka zaokružuje srcem

Nemoguće je utvrditi tačan broj ljudi koji na izbore izlaze ne da bi birali, nego da bi učinili ono što im je naređeno. Ipak, pouzdano je utvrđeno da ih ima mnogo više nego što bi jednom demokratskom društvu i pravnoj državi služilo na ponos. 

Politički pritisci su stvarnost za mnoge koji rade (ili bi želeli da rade) u javnim preduzećima i državnim ustanovama, koji leče naše bolesne i uče našu decu, koji preživljavaju od socijalne pomoći… To već dugo znamo, to nam je stara vest. Ali, ta zla pojava neće umreti od starosti, nestati sama od sebe. 

Dok razmišljamo zašto da (ne) izađemo na izbore, dobro je da se setimo onih koji će glasati pod pritiskom. Lakše ćemo odlučiti da izađemo i biramo po slobodnoj volji, ne zato da bismo bili mnogobrojniji i jači od njih, nego da bismo bili jači i zbog njih. Ako institucije ne štite one koji su ucenjeni i uplašeni, mi građani moramo da razumemo i štitimo jedni druge. 

Ne možemo da se naviknemo na život u društvu u kojem bilo ko trpi političke pritiske. Od toga za koga glasamo, važnije je da li glasamo slobodno, čistim srcem. I izlaskom na biralište pokazujemo da se ne mirimo s tim da je nedopustivo postalo normalno. Malu pobedu na izborima izvojevaće svako od nas ko glasa, ni ne pomišljajući da uslika glasački listić. 

 

Glasaj slobodno! Budimo jači od pritiska.