Glasaj, mladi prijatelju

Nedelja, 3. april, neće biti sasvim običan dan. Stotine hiljada mladih ljudi u Srbiji imaće priliku da nešto urade prvi put – da iskoriste svoje biračko pravo i da po slobodnoj volji glasaju na parlamentarnim i predsedničkim izborima, a u: Aranđelovcu, Bajinoj Bašti, Beogradu, Boru, Doljevcu, Kladovu, Knjaževcu, Kuli, Lučanima, Majdanpeku, Medveđi, Sečnju, Sevojnu i Smederevskoj Palanci, i na lokalnim izborima.

Više od 8.000 biračkih mesta biće otvoreno od 7 sati ujutru do 8 uveče; u tih 13 sati skoro svako može da izdvoji nekoliko minuta da glasa.

Proces glasanja je jednostavan i traje kratko. Gužve na biralištima su retka pojava, a i kada ih ima, dobar su znak – za svaku demokratsku državu je važno da što više građana izađe na izbore, jer tako izabrana vlast ima snažniji legitimitet, a i veće su šanse da interesi različitih delova društva budu zastupljeni.

Nije „zdravo“ da samo deo nas donosi odluke koje će jako uticati na živote svih. Ako npr. penzioneri masovno glasaju, a studenti uglavnom apstiniraju, nije teško pretpostaviti čije potrebe će sistem više da uvažava.

 

Proveri da li si u biračkom spisku

Mogu da glasaju samo samo građani koji su upisani u birački spisak.

Na https://upit.birackispisak.gov.rs/ svako može brzo da proveri da li je upisan u birački spisak. Tu se nalazi i informacija o broju i adresi biračkog mesta na kojem određeni birač može da glasa.

U slučaju da neko otkrije da nije u biračkom spisku, treba da se javi upravi opštine ili grada  gde ima prebivalište do 18. marta i taj propust će biti ispravljen. Posle tog datuma, ima vremena do 30.  marta da se obrati Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu radi upisa u Jedinstveni birački spisak građana Srbije.

 

Možeš da glasaš tamo gde studiraš

Mnogi studenti propuštaju priliku da glasaju pošto ne mogu da putuju kući radi izbora. I ta prepreka se brzo i lako preskače – dovoljno je da poneseš ličnu kartu i da u upravi opštine gde bi da glasaš, podneseš zahtev za promenu mesta glasanja. Rok do kojeg to treba uraditi je 12. mart.

 

Neophodna dokumenta

Važeću ličnu kartu ili pasoš je neophodno poneti i na biračko mesto. Poziv za glasanje, tj. „papirić“ koji stiže (a nekima     i ne stiže) na kućnu adresu pre izbornog dana nije neophodan.

U Srbiji još nije moguće glasati online. Niko ne može da glasa umesto tebe, kao što ni ti ne možeš da glasaš umesto nekog drugog. Glasanje je lično i tajno.

 

Šta te tamo čeka?

Biračka mesta nisu „glamurozna“ tako da ne moraš posebno da se doteruješ; glasanje se obično vrši u prostorijama škola, vrtića, mesnih zajednica…

Na biračkom mestu će ti najpre UV lampom proveriti kažiprst desne ruke (ili neki drugi prst u slučaju osoba sa specifičnim invaliditetom) kako bi se sprečilo da neko glasa više puta.

Potom ćeš pokazati ličnu kartu ili pasoš i potpisati se u izvod iz biračkog spiska.

Nakon što ti nanesu nevidljivi sprej (koji se detektuje pomenutom UV lampom) na prst, dobićeš  glasačke listiće.

Pošto se istog dana odvijaju izbori na više nivoa, dobićeš dva ili tri (u zavisnosti od toga gde glasaš) glasačka listića (u različitim bojama). Onda ćeš otići iza paravana gde ćeš hemijskom olovkom zaokružiti broj ispred imena (samo jednog) kandidata, odnosno (samo jedne) liste za koju želiš da glasaš.

Potom treba da presaviješ glasačke listiće i ubaciš svaki u odgovarajuću glasačku kutiju. Kutije će biti jasno obeležene – za predsedničke, parlamentarne i, eventualno, lokalne izbore.

Celo „putovanje“ biračkim mestom traje kraće od standardne pop pesme.

 

Šta i koga biramo?

Najveći izazov je odluka kome da daš glas. Iako imamo veliki broj medija, malo je onih koji su potpuno objektivni i nepristrasni i koji ravnopravno predstavljaju programe svih kandidata i lista. Pokušaj da se informišeš iz više izvora.

U moru sadržaja na društvenim mrežama, sigurno ćeš nailaziti i na predizborne poruke onih koji se bore za tvoj glas. Razmisli koliko ti ta obećanja zvuče ubedljivo.  Koliko imaju veze s tvojim problemima i da li su bliska vrednostima u koje ti veruješ?

Ako, inače, ne pratiš politiku, razgovaraj s prijateljima i članovima porodice čije mišljenje uvažavaš, a koji su bolje informisani o političkim temama.

Biraćemo predsednika Republike Srbije,  poslanike Narodne skupštine Republike Srbije, a ponegde i odbornike u gradskim i opštinskim skupštinama.

Ako u prvom krugu nijedan kandidat ili kandidatkinja za predsedničku funkciju ne osvoji više od 50 odsto glasova, dvoje najbolje plasiranih kandidata ili kandidatkinja će se za dve nedelje nadmetati u drugom krugu.

Na parlamentarnim izborima bira se 250 narodnih poslanika i poslanica, po proporcionalnom izbornom sistemu u kojem je cela Srbija jedna izborna jedinica. To znači da će svaka stranka ili koalicija dobiti broj poslaničkih mesta u Narodnoj skupštini koji je u skladu s procentom osvojenih glasova.

Stranka ili koalicija koja bude imala većinu u parlamentu, dakle, najmanje 126 poslaničkih mandata, moći će da formira Vladu Republike Srbije, tj. da ima izvršnu vlast u naredne (najviše) četiri godine.

Na lokalnom nivou, liste koje budu osvojile najviše odborničkih mandata formiraće gradske, odnosno opštinske vlasti i dobiće pozicije gradonačelnika i predsednika opština.

 

Više od politike

Možda politika nije u centru tvojih interesovanja, ali skoro svi tvoji interesi zavise od politike – od zakona koji će se donositi (poput onog o visokom obrazovanju), načina na koji će se ti zakoni sprovoditi, do tempa kojim će se zemlja razvijati i pravca u kojem će se kretati.

Zato, nemoj da te mrzi da biraš. Raspitaj se, razmisli, odluči. Prošetaj se do biračkog mesta. Zdravo je.