NAŠE INICIJATIVE

Crta dostavila poslanicima set amandmana na zakone koji definišu izborni proces

Narodnim poslanicama i poslanicima Crta je danas uputila poziv da, u okviru rasprave i usvajanja više zakonskih predloga kojima se reguliše sprovođenje izbornog procesa, razmotre i set amandmana koje je Crta sačinila u cilju jačanja demokratskog karaktera izbora, a time i u interesu svih građana Srbije.

Konkretne izmene koje Crta predlaže na osnovu višegodišnjeg iskustva posmatranja izbora i borbe za unapređenje kvaliteta izbornog procesa, odnose se na: 

  • obavezu da nosioci lista na parlamentarnim i lokalnim izborima budu i kandidati na tim izbornim listama,
  • omogućavanje biračima da podnose prigovore na sve nepravilnosti koje uoče na svojim biračkim mestima, a ne samo ako je njima lično uskraćeno biračko pravo,
  • utvrđivanje redosleda kandidata na listi za izbor predsednika Republike žrebom, umesto po redosledu predaja kandidatura,
  • proširenje zabrane zloupotrebe javnih resursa i na zaposlene u javnom sektoru koji nisu u statusu javnih funkcionera,
  • zabranu zloupotrebe javne funkcije tokom cele izborne kampanje, a ne samo 10 dana pre izbornog dana.

U formulisanju amandmana Crta se oslonila i na iskustvo koje je stekla učestvovanjem u javnim raspravama o predlozima novih zakona. Ukoliko postoji volja da se javni interes stavi iznad stranačkog, predložena rešenja mogu u kratkom periodu doprineti izgradnji poverenja u integritet izbora, kao i većim mogućnostima birača da slobodno donose  informisane odluke.

Amandmani se odnose na: Predlog zakona o izboru narodnih poslanika, Predlog zakona o izboru predsednika Republike, Predlog zakona o lokalnim izborima, Predlog zakona o finansiranju političkih aktivnosti i Predlog zakona o izmeni Zakona o sprečavanju korupcije; svi navedeni zakonski predlozi koje je podnela Vlada Republike Srbije ušli su u skupštinsku proceduru. Crtina inicijativa podstaknuta je značajem koji ta zakonska rešenja imaju za transparentnost izbornog procesa i zaštitu prava birača.