Vukosava Crnjanski dobitnica nagrade za demokratiju 2013.

Direktorka Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) Vukosava Crnjanski Šabović jedna je od dobitnica nagrade za demokratiju W. Averell Hariman, koju dodeljuje Nacionalni demokratski institute (NDI) iz Vašingtona.

Ovogodišnja nagrada “Civic Innovator”, koja se dodeljeuje na 30-godišnjicu NDI, posvećena je predstavnicima civilnog društva širom sveta, koji su kroz inicijative koje se zasnivaju na korišćenju novih tehnologija doprineli osnaživanju građana da nosioce vlasti drže odgovornim i da zahtevaju transparentnost u radu državnih institucija. Nagrada za demokratiju W. Averell Hariman dodeljuje se od 1986. godine a među dobitnicima su bili i Kofi Anan, Benzair Buto, Vaclav Havel, Vesna Pešić.

Najznačajnije inicijative Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) su portal Istinomer, na kojem je do sada ocenjeno preko 2500 izjava političara i javnih funkcionera prema kriterijumima istinitosti, doslednosti i ispunjavanju obećanja kao i inicijativa Otvoreni parlament koja je usmerena na povećanje otvorenosti i odgovornosti u radu Narodne skupštine Republike Srbije.

Još 19 predstavnika civilnog društva iz celog sveta, među kojima su i Gregor Hakmak osnivač Parliament Watch iz Nemačke i Rufus Polok direktor Open Knowladge Foundation iz Velike Britanije, su ovogodišnji dobitnici.

Na ceremoniji održanoj sinoć, 10. decembra u Vašingtonu, u svečanoj atmosferi, pred više stotina uglednih zvanica – predstavnika diplomatskog kora, kongresmena, članova Administracije, aktivista laureate je pozdravio osnivač Tvitera Džek Dorsi koji je ujedno i jedan od dobitnika ove nagrade.