Kako da se odbranite od političkih pritisaka – pitanja i odgovori

Politički pritisci na birače dešavaju se svakodnevno, a ne samo uoči izbora. Ovaj političko-društveni problem posebno se intenzivira uoči političkih skupova, mitinga… I o njemu se sve češće govori. 

Politički pritisci najčešće se sprovode po centralizovanom sistemu, tj. po hijerarhijskoj vertikali, direktno iz najvišeg rukovodstva stranke, da bi se potom, putem “posrednika”, prelili na niže instance: zaposlene u javnom sektoru, radnike, stranačke aktiviste, nezaposlene, socijalno ugrožene i ostale kategorije. Najveći pritisak u sistemu trpe oni koji pripadaju socijalno najranjivijim, marginalizovanim grupama, a partijsko zapošljavanje identifikovano je kao jedan od najčešćih načina za uspostavljanje kontrole nad biračima. Granice između uloga i funkcija u radnom kolektivu i u stranci u ovom sistemu neretko su izbrisane.

U želji da građanima koji su žrtve, a ne znaju kome da se obrate, pomognemo da se odupru pritiscima u svojim zajednicama ili pomognu nekome drugom, pripremili smo vodič sa odgovorima na najčešće postavljena pitanja u vezi sa pravnim mogućnostima.

Takođe, pozivamo sve građane, ukoliko su žrtve političkih pritisaka, a ne znaju koja im pravna sredstva stoje na raspolaganju, da se jave Crtinom pravnom timu putem e-maila: [email protected] ili na broj telefona 063 591 585.

Istraživački tim Crte je uoči izbora 2022. godine sproveo istraživanje kako bi identifikovao i klasifikovao frekventne vidove pritisaka na glasače, zloupotrebe i kupovinu glasova. U tom periodu istraživači su intervjuisali više od 70 svedoka, a podstaknuti poslednjim dešavanjima građani se gotovo svakodnevno javljaju sa svojim ličnim pričama. O detaljima istraživanja i svedočenjima više možete pročitati ovde.