Dijalozi za digitalnu agendu: veštačka inteligencija i algoritmi u javnim uslugama

U okviru projekta „Povećanje građanskog angažmana u digitalnoj agendi – ICEDA“, CRTA – Centar za istraživanje, odgovornost za transparentnost (Srbija) zajedno sa Fondacijom Metamorphosis (Severna Makedonija) i partnerima organizuje regionalni događaj “Dijalozi za digitalnu agendu: veštačka inteligencija i algoritmi u javnim uslugama”.

Događaj će se održati 9. jula 2021. (petak) u Impact Hub Belgrade u 09:30 – 12:10, a takođe će biti otvoren za javnost putem ZOOM-a i Facebook Live Streaming-a.

Događaj je zamišljen kao širenje znanja između regionalnih lidera i pokretanje diskusija i produktivnog dijaloga o mogućnostima i izazovima upotrebe veštačke inteligencije (AI) u svrhe javnih usluga. Trend algoritama koji rade zadatke umesto ljudi takođe je sve više deo vladinih i državnih operacija, čak i u zemljama zapadnog Balkana. Algoritmi „tajno“ vode mnoge procese u pozadini, najčešće bez ikakvog razumevanja šireg građanstva, što donosi ogromnu efikasnost. Međutim, to može biti rizično jer algoritmi mogu biti pristrasni, čak i štetni, a okviri odgovornosti često nedostaju. Događaj će takođe istraživati algoritme u javnim uslugama u Srbiji i regionu Zapadnog Balkana.

Govornici na događaju će biti predstavnici relevantnih institucija i predstavnici OCD iz ciljanih zemalja zapadnog Balkana:

  • Albert Aliu, Global CT (Kosovo *)
  • Bardhil Jashari, izvršni direktor u Fondaciji za metamorfoze (Severna Makedonija)
  • Dražen Vujović, Vlada Crne Gore
  • Ersila Keramikhiu, Nacionalna agencija za informaciono društvo (Albanija)
  • Jelena Kocić, Srpsko AI društvo (Srbija)
  • Kosta Petrov, vršilac dužnosti direktora Fonda za inovacije i tehnološki razvoj (Severna Makedonija)
  • Miša Bojović, viši istraživač, CRTA (Srbija)

Događaj je otvoren i očekuje se prisustvovanje predstavnika institucija, organizacija civilnog društva (OCD), medija i svih ostalih zainteresovanih strana. Događaj će se održati prvenstveno na engleskom jeziku, ali za učesnike koji prate događaj preko ZOOM-a obezbeđeni su prevodi na makedonski, albanski, srpski i crnogorski jezik.

Pozivaju se sve zainteresovane strane da popune obrazac za registraciju: https://forms.gle/idBs8zArp7DKAc6b9 

Registrovani učesnici dobiće ZOOM link u petak ujutru.