NAŠE INICIJATIVE

“Divčibarama preti ekološka katastrofa”

„Još je gore nego što je napisano“, samo je jedan od komentara čitalaca koji se mogu pročitati ispod tekstova na portalu kolubarske.rs u kojima se opisuje trenutno stanje i ukazuje na probleme sa kojima se zbog graditeljskog buma suočavaju Divčibare. Kako navodi Darija Ranković, glavna i odgovorna urednica ovog portala, Divčibare, planina nadomak Valjeva, postale su prava ekološka crna tačka. I pored toga, nadležni ne daju odgovore javnosti kako je do ovoga došlo i kako se troše javna sredstva.

Šta se trenutno dešava na Divčibarama i šta je najveći problem o kojem pišete?

Na Divčibarama je trenutno graditeljski bum. Privatnom inicijativom se značajno investira u izgradnju, pre svega hotela i apartmanskih objekata, postoji veliko interesovanje za kupovinu apartmana te cene nekretnina rastu. Međutim veliki problem, koji bi trebalo da reši lokalna samouprava, jeste infrastrukturna neuređenost Divčibara. Pre dve godine je sredstvima Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima izgrađen primarni kolektor, ali ne i sekundarna kanalizaciona mreža i postrojenje za prečešćavanje otpadnih voda, tako da se iz većine postojećih objekata sve fekalne i otpadne vode izlivaju u divčibarske vododerine, potoke i reke, što predstavlja veliki ekološki problem. Osim toga na Divčibarama je loše vodosnabdevanje, u lošem stanju su saobraćajnice, dotrajala elektromreža takođe pravi problem. Jedino što se trenutno radi jeste rekonstrukcija puta Krčmar-Divčibare koju finansira država. Lokalna samouprava je ili nezainteresovana ili spora u rešavanju tih komunalnih problema. Dakle, najveći problem o kome pišem je to što sve otpadne i fekalne vode završavaju u divčibarskim rekama i potocima. 

Sa kakvim se sve preprekama suočavate prilikom istraživanja ove teme? 

Ima više prepreka. Gradsko rukovodstvo, pre svega gradonačelnik Valjeva, izbegava da razgovara na temu kojom se bavim, ne želi da odgovori na pitanja nego me upućuje da odgovore tražim pozivajući se na Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja. Na odgovore čekam duže od zakonom propisanog roka, a i kad dobijem odgovore nisu potpuni. Jedna od prepreka je i to što ne postoji dokumentacija o neuspešnim projektima iz prošlosti. Problem je i to što većina sagovornika želi da ostane anonimna, s obzirom na to da iznose stavove koji ne odgovaraju gradskom rukovodstvu, kritikuju aktuelnu vlast, a vlast „ne trpi kritike“, pa ne bi da se „zameraju“ i „sebi da prave probleme“.

Koliko su lokalne vlasti u Valjevu spremne da odgovore novinarima koji nisu pod kontrolom, odnosno uticajem političara? 

Veoma malo i selektivno. Posebno je teško to što imaju neprijateljski stav. Ukoliko i prihvate razgovor, da odgovore na pitanje, njihov odnos se „zaoštri“ onog trenutka kada im se postavi potpitanje ili pitanje koje im se ne sviđa, koje je „tendenciozno“. Tada kreće vređanje, omalovažavanje, etiketiranje…, prekidanje razgovora. Dešava se da novinare, koji nisu pod kontrolom vlasti, ne pozivaju na događaje kako bi izbegli „njihova pitanja i prozivanja“.

Da li se još neki mediji bave ovom temom, bilo da su lokalni ili nacionalni? 

Temom infrastrukturnih problema na Divčibarama, pre svega da tom turističkom centru preti ekološka katastrofa jer ne postoji adekvatna kanalizaciona mreža i postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, koliko je meni poznato ne bavi se nijedan lokalni mediji, a verujem ni nacionalni. Bar ne na način na koji se Kolubarske.rs bave kroz inicijativu „Građani imaju moć“. Jedino sam uočila da je tekst, koji sam objavila u četvrtak 30. septembra, prepisala Beta, pozivajući se na Kolubarske.rs,  a prenela Politika.  

Koliko je za vas kao lokalnom mediju važna podrška kao što je ova koju imate kroz inicijativu „Građani imaju moć“ koju Crta sprovodi u saradnji sa USAID-om? 

Podrška je veoma važna, čak toliko da nam pomaže da opstanemo i da preživimo. S druge strane nas podstiče da se bavimo ozbiljnim temama, da se studioznije pozabavimo važnim pričama za lokalnu zajednicu, a dragoceno nam je znanje, iskustvo i veštine koje nam kroz realizaciju projekta prenosi Crta. Osim toga teme kojima se bavimo kroz ovaj projekat dobijaju na značaju upravo zbog toga što ih podržava Crta. 

Koliko su lokalni mediji važni za otkrivanje korupcije i kontrolu rada lokalnih funkcionera? 

Lokalni mediji su ključni za otkrivanje korupcije, kontrolu rada lokalnih funkcionera i trošenje javnih sredstava, i to do granice da mi se ponekad čini da više radimo na nekim „istragama“ od policije i tužilaštva. Upravo su Kolubarske.rs pisale o mnogim aferama koje su dobile ili su u fazi sudskog epiloga.