Zrenjanin i voda – hronologija (ne)odgovornosti

Vest iz bliske budućnosti, za 20. januar 2022. godine mogla bi da glasi: Veliki broj građana Zrenjanina okupio se na gradskom trgu kako bi obeležio punoletstvo odluke o zabrani upotrebe vode iz gradskog vodovoda za piće i pripremu hrane. Tom prilikom svi mladi Zrenjaninci koji su pre 18 godina rođeni baš na ovaj dan dobili su pravo doživotnog besplatnog korišćenja vode iz vodovoda čim ona poteče.

Da li će se Zrenjaninci okupiti i da li će neko dobiti besplatno korišćenje vode iz vodovoda, kad je bude, teško da će se dogoditi, ali ako se osvrnemo na proteklih 17 godina, vrlo je izvesno da će stanovnici ovog banatskog grada dočekati punih 18 godina kako im iz česmi ne teče pijaća voda.

Za proteklih 17 godina Zrenjanin je postao primer šta su sve posledice klijentelizma, zakona skrojenih po meri investitora, izostanka vladavine prava i neodgovornih političara koji unapred znaju da za svoje postupke neće snositi posledice. 

U takvim okolnostim jedini koji snose posledice su građani.

Procenjuje se da Zrenjaninci dnevno potroše oko 20.000 evra, odnoso 600.000 evra mesečno, za kupovnu flaširane vode. Paralelno sa tim, oko 80.000 stanovnika ovog grada od 2004. godine uredno plaća neispravnu vodu zabranjenu za korišćenje.

Najviše su pogođeni najugroženiji. Mnogi koji nemaju novca za flaširanu vodu koriste vodu iz vodovoda i time ugrožavaju svoje zdravlje. 

U nadi da Zrenjanin neće dočekati punoletstvo ove tragične priče i u želji da se ovakvi ili slični slučajevi više ne ponove nijednom gradu i opštini u Srbiji, organizacija „Pravo na vodu“ napisala je studiju „Fabrika žednih – slučaj zrenjaninskog postrojenja za preradu vode“ koje u celosti možete preuzeti ovde.

Fabrika žednih - studija slučaja

 

Ova studija slučaja je kreirana u sklopu inicijative „Građani imaju moć“ koju zajednički sprovode organizacije Crta, Nacionalna koalicija za decentralizaciju, Beogradski centar za bezbednosnu politiku i Partneri Srbija uz podršku USAID-a.