Važno je da aktivisti predlože i konkretna rešenja – primer inicijative “Mame su zakon”

Kad misle da treba, izađu i na ulicu, ali se za svoje ciljeve bore i kroz institucije. Udruženje “Mame su zakon” se već nekoliko godina bori da sve žene u Srbiji imaju jednaka prava, kao što su pravo na trudničko bolovanje, porodiljsko odsustvo, kao i niz drugih prava poput bolovanja ili plaćenog odmora. 

Proteklih nekoliko meseci u okviru projekta “Vratimo se na početak – parlament kao osnova vladavine prava”, koji Crta i Otvoreni parlament realizuje u saradnji sa Evropskom unijom, sprovode kampanju “Preduzetnica mora biti zdrava!” 

“Cilj je da se izmeni Zakon o zdravstvenom osiguranju. Ukoliko budu usvojene izmene koje smo predložili, žene koje samostalno obavljaju delatnost, odnosno preduzetnice koje žele da im posao ostane aktivan, a prinuđene su da održavaju trudnoću imaće pravo da primaju nadoknadu zarade u iznosu od 100 odsto, a ne 50 odsto, kako je to trenutno”, kaže Marica Bursać iz Udruženja “Mame su zakon”.

Njihov predlog kako bi trebalo izmeniti Zakona o zdravstvenom osiguranju parlamentu je predao narodni poslanik Nikola Nešić, čime je ušao u zvaničnu proceduru. Iako su čak i od predsednika države čuli da će ovo biti vrlo brzo rešeno, izmene zakona još nisu došle na dnevni red parlamenta.

Poslednja vest je da je predsednica udruženja Tatjana Macura imala sastanak sa predstavnicima Ministarstva zdravlja i da je dogovoreno da udruženje Mame su zakon dodatno dostavi finansijsku analizu primene izmene ovog dela Zakona o zdravstvenom osiguranju kako bi se dalje preduzele aktivnosti usmerene ka Ministarstvu finansija i Vladi Republike Srbije. I postoji volja da se ovo reši.

 

Borba na više frontova

 

Iako građani uglavnom nemaju poverenje u rad institucija, “Mame su zakon” su odlučile da se za svoje ciljeve bore i kroz njih. I kako kažu, to se pokazalo kao dobar put. 

“Odlučile smo se da probamo na više frontova. Organizovali smo i nekoliko protesta, ali smo kontaktirale i Poverenicu za rodnu ravnopravnosti, pred Ustavnim sudom smo pokretale inicijative za ocene ustavnosti zakona. I to je davalo rezultate”, istiće Bursać.

Upravno nakon inicijative Udruženja “Mame su zakon”, Ustavni sud doneo je odluku da su tri odredbe Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom neustavne. Među njima i odredba koja se tiče porodiljskog odsustva za koju je sud ocenio da ni jedna porodilja nije smela da prima naknadu zarade koja je manja od republičkog minimalca. 

Konkretan rezultat ovakve odluke jeste da majke koje su se porodile posle 1. jula 2018. godine imaju pravo na obeštećenje do iznosa u visini republičkog minimalca.

Takođe, na njihovu inicijativu Ustavni sud je proglasio neustavnim još jedan član ovog zakona koji se ticao majki koje su rodile decu sa invaliditetom. Ustavni sud je ocenio da nije postojalo opravdanje da se isključuje pravo na naknadu plate ili zarade roditelju za vreme odsustva s posla radi posebne nege deteta u slučaju da je već ostvareno pravo na dodatak za pomoć i negu drugog lica.

Nakon toga, Vlada Srbije usvojila je izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, kojim će oštećeni roditelji dece sa invaliditetom dobiti obeštećenje.

“Smatramo da kad se za nešto borite, morate da date i neko rešenje. Da smo samo organizovali proteste ništa od ovoga ne bismo uspeli. Da se nismo obraćale Poverenici za ravnopravnost, da nismo pokretali inicijative pred Ustavnim sudom, borba kroz parlament, ne bismo ništa postigli. Izlazak na ulicu jeste jedan vid pritiska, ali potrebno je boriti se na više frontova”, navodi Marica Bursać.