Polekol: Pravo na vodu breg roni

Inicijativa Pravo na vodu, koju predvodi organizacija za političku ekologiju Polekol, zna da moć građana leži u udruživanju i solidarnosti. Zato ne oklevaju da pruže podršku svojim znanjem i iskustvom brojnim ekološkim borbama širom Srbije i regiona. Oko inicijative okupljaju aktiviste kao kapljice koje prerastaju u nezaustavljivu bujicu volje da voda ostane javno dobro i ljudsko pravo svih stanovnika i stanovnica Srbije.

Kada u velikim gradskim centrima poput Beograda, Novog Sada, Niša, sa svoje slavine popijete čašu hladne vode i utolite žeđ, verovatno vam ne padne na pamet da živite u zemlji u kojoj u tom trenutku neko puni plastične balone vodom sa cisterne ili javne česme, ili u lokalnom supermarketu plaća za pijaću vodu. Nečiji nemar zavrnuo je slavine čitavim gradovima poput Zrenjanina i Užica, koji su postali simboli nedostatka prava na vodu.

Zavrtanje jedne slavine je problem, zavrtanje desetina hiljada je nacionalna sramota, a zatvaranje čitavih reka sa čistom vodom u cevi malih hidroelektrana je nasilje nad prirodom i ljudima. Meštani preko stotinu sela i zaseoka ostaju bez reka i potoka. Ionako težak položaj ruralnih zajednica postaje nepodnošljiv i jedino što preostaje jeste borba. Borba je i u gradovima, jer se u naše reke slivaju sve otpadne vode. Čak i gde ima kanalizacije, umesto u postrojenja za preradu, ona opet vodi u obližnji vodotok. Pravo na vodu pomoglo je i nekoliko inicijativa koje su ukazivale na prekomernu eksploataciju lekovitih voda u neuređenom banjskom turizmu. 

Polekol i inicijativa Pravo na vodu ističu važnost integralnog upravljanja prirodnim javnim dobrima, intervenišu u zakonsku regulativu i podnose inicijative za zaštitu prirodnih područja,zastupaju neophodnost moratorijuma na izgradnju malih hidroelektrana, za šta verujuda postoji nacionalni konsenzus oličen u brojnim pobunama lokalnih zajednica i masovnim protestima oko kojih se formira ekološki pokret koji donosi i tek će donositi značajne promene u ostvarivanju prava na zdravu životnu sredinu.

Za angažovanje na ovim temama inicijativa Pravo na vodu dobila je brojna priznanja i zahvalnosti. Od nagrade Radio Beograda “Zeleni list”, preko BeFem medalje, pa do zahvalnica čuvara Bare Reva i Šodroša. U decembru 2022. godine na Dan ljudskih prava nagrađena je priznanjem “Heroji građanskog aktivizma”.

U okviru Crtine inicijative Građani imaju moć, Polekol je sa lokalnim udruženjima Spasimo Studenicu i Sačuvajmo planinske reke Kraljeva, podneo inicijativu za moratorijum na male hidroelektrane na teritoriji opštine Kraljevo i uključio veliki broj građana i građanki da gradskoj upravi šalju razglednice na kojima su prikazane reke pre izgradnje MHE i kako bi one izgledale ukoliko bi se nastavilo sa izdavanjem dozvola, kako bi ih podsetili na odgovornost da spreče trajno uništavanje životne sredine. U decembru 2022. godine  započeli su institucionalnu i aktivističku borbu za Rupsku reku u selu Dadince kod Vlasotinca, koju su opkolili bageri radi započinjanja izgradnje male hidroelektrane. Posle višemesečnih blokada, institucionalne i pravne borbe rame uz rame sa meštanima, u maju 2023. godine stigla je i konačna potvrda da je Rupska reka odbranjena.

Građani samo udruženi, koordinisanim snagama imaju moć da nateraju institucije da rade u javnom interesu, da se izbore za svoja prava i dođu do pravde. Inicijativa Pravo na vodu kroz podršku svojim ekspertskim znanjem i iskustvom inspiriše i ohrabruje saborce da istraju u maratonskoj borbi za održiviju Srbiju i zdravu životnu sredinu za buduće generacije.