Padina – mesto koje je pokazalo da građani imaju moć

Padina je banatsko selo u opštini Kovačica. U njemu živi nešto manje od 6.000 građana koji su pokazali da upornost i sloga dovode do pobede. Posle godinu i po dana njihove borbe, investitor je odustao od otvaranja rudnika peska koji je trebalo da se nalazi u neposrednoj blizini sela.

U Ekološkom pokretu Padina, čiji je rad podržala Crta kroz inicijativu “Građani imaju moć”, koju sprovodi u saradnji sa USAID-om, kažu da je bilo puno razloga zašto su se građani usprotivili otvaranju ovog rudnika. 

„Pre svega, otvaranjem rudnika bilo bi ugroženo vodoizvorište. Padina oduvek ima problem sa snabdevanjem vodom, jer mi u krugu od 30 kilometara nemamo ni reku ni kanal, a ovaj rudnik je trebalo da bude na 120 metara od bunara – vodoizvorišta“, objašnjava Jaroslav Pokoracki, predsednik upravnog odbora Ekološkog pokreta Padina (EKOP)

Uz sve to, rudnik peska bi stvarao prašinu i izazvao aero-zagađenje u Padini koja se nalazi na obodu Deliblatske peščare i u kojoj tokom cele godine duva vetar. Takođe, bile bi ugrožene i kolonije ptica pčelarica i tekunica, strogo zaštićene životinjske vrste u Srbiji.

U septembru 2019. firma Unogradnja VV d.o.o. počela je eksploataciju peska u ovom mestu.

„Tada nismo tačno znali o čemu se radi, jer nam niko od nadležnih ništa nije govorio. Onda smo prvo sa opštinskim, a zatim i sa pokrajinskim inspektorom iz Sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj izašli na teren i on tada nalaže obustavu radova jer su se izvodili bez potrebnih dozvola“, kaže Pokoracki.

Međutim, na ovome se nisu zaustavili. EKOP-ovu peticiju protiv otvaranja rudnika potpisalo je preko 2.600 građana, što je više od polovine stanovnika Padine. Prethodno su pozvali sugrađane da Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine pošalju mišljenje o neophodnosti izrade studije o proceni uticaja tog rudnika na životnu sredinu.

„Na adresu sekretarijata poslato je 115 mišljenja, što od pojedinica što od drugih udruženja. Pokrajinski sekretarijat je to uvažio i investitor je morao da uradi studiju o proceni uticaja rudnika na životnu sredinu. Spremili smo se za javnu raspravu i na njoj izneli više od 40 primedbi. Studija je zaista bila bila neprofesionalno napisana. Na primer, uticaj vetra je opisan u dve rečenice kao da on nema nikakav uticaj na ovo područje, a u blizini Padine se nalazi najveći vetropark kod nas“, navodi Pokoracki.

Kako kaže, ta rasprava je održana 6. aprila, a već sledećeg dana su dobili informaciju da je investitor odlučio da proda parcelu na kojoj je bio planiran rudnik.

„Tu zemlju kupli su poljoprivrednici iz našeg sela i definitivno možemo reći da neće biti ništa od rudnika“, ističe Pokoracki.

Kako je saopštio RERI, za koje Pokoracki naglašava da su im puno pomogli oko ovog slučaja, 8. juna firma “Unogradnja” zvanično je odustala od svih daljih aktivnosti na ovoj lokaciji, kao i na samoj studiji, a Pokrajinski sekretarijat je 15. juna obustavio postupak davanja saglasnosti na studiju o proceni uticaja na životnu sredinu koji je “Unogradnja” zatražila.

„EKOP postoji već osam godina. Mi se nismo okupili samo zbog rudnika peska. To nas je zadesilo u trenutku kad smo sa Pokrajinskim sekretarijatom za zaštitu životne sredine radili studiju koja bi trebalo da evidentira zaštićene vrste na ovom području i kako bi to područje bilo stavljeno pod određeni stepen zaštite. Ovo je jedna velika pobeda EKOP-a, ali pre svega građana Padine. Da nemamo podršku svih tih ljudi, sve ovo bi mnogo teže išlo“, ističe Jaroslav Pokoracki.