Građani na straži

Inicijativa organizacije CRTA “Građani na straži” pripada aktivnim građanima, svima onima koji žele da Srbija ima fer i slobodne izbore.

“Građani na straži” je logičan nastavak svega onoga što CRTA sprovodi već godinama kroz «Istinomer» – borimo se da politička arena u Srbiji bude mesto gde građani imaju odlučujuću reč.

Inicijativa “Građani na straži” je otvorena za sve zainteresovane građane koji će proći obuku po najvišim međunarodnim standardima, i imati priliku da kontrolišu poštovanje izbornih procedura na biračkom mestu i u izbornim komisijama i tako budu nezavisni glas građanske kontrole na izborima 2016. godine.

Kao domaća posmatračka misija, ova inicijativa je jedinstvena jer će pratiti sva tri segmenta izbornog procesa – period pre izbornog dana, izborni dan i period posle izbornog dana.

Formalizovanjem ove inicijative, odnosno registracijom organizacije „Građani na straži“, omogućili smo zainteresovanim građanima da pored članstva u ovoj inicijativi, predlažu druge aktivnosti u vezi sa slobodnim i fer izborima. U budućnosti moći će efikasno da isprate i analiziraju primene zakona i međunarodnih standarda tokom pripreme i sprovođenja izbora, informišu i edukuju javnost o kvalitetu i demokratičnosti izbornog procesa, kao i da obezbede brzu reakciju na kršenja izbornih procedura i procesa u lokalnim sredinama širom Srbije.

Zato smo od danas zajedno na građanskoj straži.