Beogradski izbori 2024 – sve što treba da znaš

Beogradski izbori 2024

Po drugi put za manje od godinu dana, stanovnici grada Beograda imaće priliku da izađu na izbore. Predsednica Narodne skupštine, Ana Brnabić, raspisala je  izbore za odbornike Skupštine grada Beograda za nedelju, 2. jun 2024. godine. 

Raspisani su i lokalni izbori koji će se takođe održati 2. Juna o kojima više možeš pročitati ovde.

Podsetimo se da su prethodni izbori za odbornike grada Beograda održani 17. decembra. Rezultate decembarskih izbora, ali i izveštaj Posmatračke misije Crte možete pročitati na našem sajtu. 

 

Na izborni dan birači će moći da glasaju za jednu od izbornih lista koje će se kandidovati. Da bi se kandidovala nephodno je da prikupi tri hiljade potpisa za Skupštinu grada.

Često se misli da se na lokalnim izborima bira gradonačelnik, međutim, to nije tačno. Da rešimo dilemu – na lokalnim izborima biraju se odbornici skupština jedinica lokalne samouprave, tačnije skupština opština ili gradskih skupština. Kandidata za gradonačelnika predlaže predsednik Skupštine grada na osnovu izborne liste koja ima većinu. Taj kandidat ne mora biti prvi na izbornoj listi, ali mora biti odbornik. Kandidata za gradonačelnika određuje izborna lista koju predstavlja. 

Na prvi pogled zbunjujuće, ali nosilac liste nije nužno i kandidat za gradonačelnika. Nosilac liste je osoba čije ime stoji u nazivu liste. Ta osoba može, ali ne mora istovremeno biti i kandidat za odbornika na toj izbornoj listi. 

Isto tako, na ovim izborima se mogu kandidovati političke stranke upisane u Registar političkih stranaka, koalicija političkih stranaka ili samostalna grupa građana. S druge strane, izbornu listu ne može podneti koalicija koju čini politička stranka i grupa građana.

Na ovim izborima, pravo glasa imaju svi punoletni i poslovno sposobni državljani Republike Srbije koje imaju prebivalište (adresa iz lične karte) u Beogradu. Ukoliko niste sigurni, na sajtu Ministarstva državne uprave i lokalne samoprave, možete proveriti da li se nalazite na biračkom spisku i na kom biračkom mestu možete da glasate.

Podsećanja radi, prebivalište je mesto u kome se građanin nastanio s namerom da u njemu stalno živi, odnosno mesto u kome se nalazi centar njegovih životnih aktivnosti, dok je boravište  mesto u kome građanin privremeno boravi van mesta svog prebivališta duže od 90 dana.

Za sve potencijalne nedoumice smo spremili odgovore koje možete naći na Q&A sekciji našeg sajta, dok smo najvažnije informacije izdvojili ovde