Beogradski izbori – teme “nacionalne”, uslovi uglavnom nepromenjeni

Prvi deo kampanje obeležilo je već ustaljeno brisanje granice između države i vladajuće partije, te podele između dojučerašnjih saveznika iz proevropskog opozicionog bloka oko pitanja bojkota  – konstatuje se u danas objavljenom Prvom preseku dugoročnog posmatranja izbora Posmatračke misije Crte, koja prati izbore za gradske odbornike u Beogradu. 

U preliminarnom izveštaju se naglašava da izbore raspisane za 2. jun nije moguće posmatrati izolovano od činjenice da su usledili nakon teškog kompromitovanja decembarskog izjašnjavanja birača nelegalnim i nelegitimnim izbornim inženjeringom, odnosno masovnim migracijama glasača i manipulacijama biračkim spiskom. Ovi izbori su, dakle, produžetak izbornog procesa iz decembra 2023. i  u njih se ušlo bez primene prioritetne preporuke ODIHR o neophodnosti nezavisne revizije biračkog spiska. 

Štaviše, period posle decembarskih izbora ispunjen je novim sumnjama u stanje evidencije birača, izazvanim pre svega kontradiktornim informacijama koje je iznosilo Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Postoji osnovana skepsa i u odnosu na proces kandidovanja. Do 11. maja proglašeno je osam izbornih lista, a od 43 hiljade izjava podrške za kandidature, koliko su ukupno prikupile, čak tri četvrtine su overene u opštinskim upravama umesto kod javnih beležnika. Ta činjenica zabrinjava  pošto su slučajevi falsifikovanja potpisa na ranijim izborima uglavnom bili povezani s opštinskim službama. Dodatnu sumnju produbljuje i činjenica da je za neke proglašene liste, a koje su svoje potpise overavale isključivo u opštinama, javnost saznala tek po predaji njihovih kandidatura

Iako se biraju lokalni odbornici, teme od značaja za lokalnu zajednicu u kampanji su potisnute tzv. sudbinskim nacionalnim pitanjima koja potencira vladajuća većina, manipulišući istovremeno državnim obeležjima, resursima i funkcijama.

Posmatrači Crte zabeležili su i pojačane pritiske na zaposlene u javnom sektoru, koji u toku radnog vremena iz drugih gradova dolaze u Beograd i učestvuju u aktivnostima vladajuće stranke. 

Nastavlja se i trend krajnje neravnopravne zastupljenosti političkih aktera u medijima – 91 odsto vremena u centralnim vestima televizija s nacionalnim dometom zauzimaju predstavnici partije na vlasti, a u retkim pojavljivanjima i pominjanjima opozicija je uglavnom prikazana u negativnom tonu. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dalje je centralna figura u medijima i u kampanji Srpske napredne stranke. 

U vezi s dijalogom o izbornim uslovima koji se vodi pod okriljem Narodne skupštine, nejasno je da li će se rešenja koja iznedri odnositi i na izbore 2. juna ili su započeti razgovori zalog za dalju budućnost, a možda i samo dimna zavesa koja prikriva činjenicu da nadležne institucije nisu učinile ništa na utvrđivanju odgovornosti za kršenja zakona u prethodnom izbornom procesu. 

Detaljni izveštaj nalazi se  ovde.