Polovična rešenja nisu dovoljna, institucujama je potreban “reset”

Polovična rešenja nisu dovoljna i, s obzirom na stanje institucija u Srbiji, mogu samo da produže agoniju. REM i Javni servis su dva tela kojima je potreban “reset”, odnosno, da se grade ispočetka. Ključne reči su integritet, znanje, kapacitet i nezavisnost kada je reč o unapređenju izborne administracije, reviziji biračkog spiska i ulozi tužilaštva. Sem tih zaključaka, konferencija je pokazala da je svima preko potreban – razgovor.

Prezentacija zaključaka i preporuka sa diskusija ekspertskih stolova i radnih grupa na kraju Crtine konferencije protekla je ipak u znaku vrlo blagog optimizma, tj. uverenja da postoji jasna mapa puta do integriteta izbora.

Kako je rekao Raša Nedeljkov, programski direktor Crte, osim što građanima i građankama Srbije nije obezbeđeno pravo na informisanje, stalno su izloženi zastrašivanju i političkim pritiscima.

“Nama je potreban serijal ovakvih razgovora”, istakla je Ivana Stevanović iz Fondacije “Slavko Ćuruvija”, naglasivši važnost komunikacije s predstavnicima institucija.

Od suštinske je važnosti, kako je rekla,  da RTS uspostavi urednički integritet, ali i da se osposobi mehanizam u kojem će REM polagati račune za svoj rad.

“Mada neki pokušavaju da reviziju biračkog spiska predstave kao jedan događaj, koji se desi i na koji se stavi tačka kao na nešto završeno, u ovim diskusijama smo čuli da je revizija samo početak puta. Odredište je uspostavljanje redovnog sistema revizije, redovne kontrole biračkog spiska”, objasnio je Pavle Dimitrijević iz Crte.

Osim o jedinstvenom izbornom zakonu koji bi naposletku omogućio reformu izbornih organa, Dimitrijević je govorio i o mogućnostima tužilaštva:

“Ne možemo da govorimo o raskidu s nekažnjivošću ukoliko nema integriteta tužilaca i funkcionalnog mehanizma reagovanja. Mora, dakle, da postoji čovek, ali i oruđe kojim se radi. Oruđa baš i nema i ono o čemu smo govorili odnosilo se na to kako tužiocima dati više mogućnosti da pravovremeno reaguju.”