Šta se krije ispod kaldrme?

Centar za razvoj Pomoravlja (CRP) čini grupa mladih entuzijasta, odlučnih da doprinesu popravljanju netransparentnog i neodgovornog upravljanja opštinom. Udružili su se kako bi okupljali i mobilisati sugrađane da zajednički poboljšavaju sistem na lokalu. Aktivni su pre svega u Ćupriji, ali i šire u Pomoravlju.

“Uvideli smo da postoje problemi, prvenstveno kroz razgovor s poznanicima i prijateljima, a i preko objava na društvenim mrežama. Ceo život smo aktivni i želimo da stvaramo promene u +gradu.” kaže Zoran Stamenković, jedan od članova organizacije.

Bave se različitim temama, od zaštite životne sredine i javnog zdravlja – npr. postavili su merača kvaliteta vazduha – pa sve do posmatranja lokalnih izbora u Svilajncu. 

Njihova najveća inicijativa u Ćupriji vezana je za rekonstrukcije Karađorđeve ulice, koja se nalazi u najprometnijem delu grada, u blizini dve škole. Svakodnevno tuda prođe ogroman broj pešaka i vozila – ali s dosta muka. 

Svima tesna ulica

Kretanje je otežano za sve osobe koje se zbog fizičkog invaliditeta kreću u kolicima, kao i za roditelje s dečijim kolicima. Kaldrma otežava i vožnju bicikla ili trotineta. To, međutim, nije najveći problem. 

Ulica je podeljena žardinjerom dugom 100 metara, koja je dodatno sužava, pa je praktično pretvorena u dve jednosmerne ulice bez odgovarajuće širine za bezbedan prolaz autobusa. Otežan je i prolaz vozilima hitnih službi, kao i dovoženje mazuta za gimnaziju.  Preglednost ulice i pešačkog prelaza je opasno smanjena, a protok ljudi, pogotovo dece, veliki je tokom školske godine.

 

“Građani su svesni problema. Razgovarali smo s njima na uličnim akcijama i pokušali da vidimo šta je to što njima najviše smeta. Najviše se žale na otežano kretanje ovim delom grada, što peške, što prevoznim sredstvima. Bilo je i pokušaja izmeštanja saobraćaja kako bi se stvorio korzo, koji je bio nefunkcionalan, dok je u  okolnim saobraćajnicama došlo do zagušenja”, kaže Zoran.

Udruženje navodi i da su otkrivene nepravilnosti prilikom izgradnje, odnosno da je proces rekonstrukcije sproveden nezakonito. Trebalo je sprovesti rehabilitaciju, odnosno redovno održavanje puta tako da on zadrži prvobitno stanje uz otklanjanje nedostataka koji su posledica korišćenja (npr. presvlačenje asfalta). Umesto toga, sproveden je postupak rekonstrukcije bez odgovarajuće građevinske dozvole, bez učešća građana i javne rasprave. U velikoj meri izmenjen je izgled ulice i izašlo se iz obima radova koji zakon definiše kao rehabilitaciju (održavanje).

 

Institucije na potezu 

Zbog toga je udruženje podnelo prijavu za privredni prestup protiv naručioca radova JKP Ravno 2014 iz Ćuprije, dostavljajući informacije tužilaštvu o izvršenim radovima koji su nezakonito okarakterisani kao rehabilitacija puta. Velika šteta za građane Ćuprije ogleda se i u 40 miliona dinara koliko je potrošeno na projekat, dok bi stvarna rehabilitacija koštala znatno manje.

CRP je pokrenuo i peticiju za uklanjanje žardinjera koju je potpisalo više od 1200 sugrađana. Na uličnoj akciji su građanima poklanjali “zlatne” kocke kaldrme, aludirajući na  skupoću i nepraktičnost rekonstrukcije. „Zašto ne šetate kaldrmom u vreme dok je pešačka zona?“, pitali su prolaznike,  a  mnogi odgovori su bili vrlo kreativni. 

Zoran još kaže i da ga ljudi prepoznaju i cene trud koji ulaže u interesu zajednice. On neprestano pokušava da sve oko sebe “zarazi” snagom aktivizma i idejom aktivne zajednice. 

Inicijativa je podržana u okviru projekta „Snaga aktivizma” koji podržava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovode Trag fondacija i partnerske organizacije CRTA, Krovna organizacija mladih Srbije, BeFem, Slavko Ćuruvija fondacija i Srpski filantropski forum.