NAŠE INICIJATIVE

Zašto su nam potrebni pošteni i slobodni izbori

Poverenje građana u izborne procese koje je izgrađeno posle petooktobarskih promena, poslednjih nekoliko izbornih ciklusa u značajnoj meri je poljuljano.  

Između dva kruga predsedničkih izbora 2012. godine, prvi put od demokratskih promena govorilo se o izbornoj krađi, a nakon parlamentarnih izbora 2020. godine, demokratija u Srbiji došla je u najdublju institucionalnu krizu u poslednje dve decenije i najlošiji izborni proces koji je Crta do sada posmatrala.

Suočeni smo sa tim da izostaje ravnopravnost učesnika u izbornom procesu, ravnomerna medijska zastupljenost, a navodi o pritiscima na birače izraženi su kao nikad pre.

Crta je krajem prošle godine predstavila pet ključnih promena koje je neophodno preduzeti kako bi izbori u Srbiji postali suštinski, a ne samo formalno, demokratski:

  1. Za poštene izbore neophodna je ravnopravnost učesnika u kampanji
  2. Za poštene izbore neophodna je ravnomerna medijska zastupljenost
  3. Za slobodne izbore neophodno je da postoji sloboda izbora i jednako biračko pravo
  4. Za slobodne izbore neophodno je da izborna prava budu zaštićena
  5. Za integritet izbornog procesa ključna je uloga izborne administracije

Povodom početka međustranačkog dijaloga o unapređenju izbornog procesa, Crta će na svom sajtu naredih dana objaviti intervjue sa stručnjacima naše organizacije kroz koje ćemo predstaviti ovih pet preoporuka za koje verujemo da bi doprinele održavanju poštenih i slobodnih izbora u Srbiji.

Ustav Republike Srbije garantuje svim građanima pravo da biraju predstavnike na slobodnim i poštenim izborima. To im garantuju zakoni, kao i međunarodni dokumenti koje je Srbija potpisala pristupanjem međunarodnim organizacijama.

Pošteni i slobodni izbori pokazatelj su zrelosti i demokratičnosti jednog društva. Oni su naše pravo, ali i naša obaveza da se za njih izborimo.