Zaborav u službi neodgovornosti

Mesec dana od izbijanja protesta u Beogradu i drugim gradovima Srbije čini se da je zaborav već progutao prizore policijske brutalnosti, kao i pitanja o odgovornosti – individualnoj i institucionalnoj. Zahtev Crte da direktor Policije Vladimir Rebić podnese ostavku kao čin moralne i profesionalne odgovornosti nije urodio plodom, kao ni inicijativa koju su A11 i Crta zajednički podneli Zaštitniku građana da uputi javnu preporuku za razrešenje Rebića.

Zahvaljujući predanom radu kolega iz Beogradskog centra za ljudska prava i A11 do sada je podneto 39 krivičnih prijava, kojima je obuhvaćeno više desetina policajaca. Pomno ćemo pratiti kako će pravosudni organi postupati u odnosu na te prijave. Policija i MUP pred javnošću ćute o tome da li se vode unutrašnji disciplinski postupci protiv njihovih pripadnika koji su prekoračili dozvoljenu upotrebu sile.

Crta pokreće kampanju „PAMTIMO LI PREBIĆE?“ kao apel javnosti da ne dopusti da trauma koju smo kao društvo doživeli tokom julskih protesta bude još jedna kockica u dugo slaganom mozaiku institucionalne neodgovornosti i kulture nekažnjivosti. Da li je moguće da niko nije odgovoran za desetine dokumentovanih slučajeva nezakonitog ponašanja uniformisanih i neuniformisanih pripadnika policije, za javno iznošenje neistina o postupanju policije, za nepoverenje građana u instituciju koja bi trebalo da brine o njihovoj bezbednosti? U demokratskom i na vladavini prava zasnovanom društvu to nije moguće. Zato apelujemo da ne zaboravimo, jer je zaborav oružje neodgovornosti i nekažnjivosti.