NAŠE INICIJATIVE

ZA INTEGRITET IZBORNOG PROCESA KLJUČNA JE ULOGA IZBORNE ADMINISTRACIJE

Održavanje slobodnih i fer izbora mora da garantuje nezavisno telo za organizovanje izbora. Profesionalna izborna administracija svojim radom mora da sačuva integritet izbornih procedura od pritisaka sa svih strana.

Zato je potrebno najpre da se:

REFORMIŠE CELOKUPAN SISTEM IZBORNE ADMINISTRACIJE na svim nivoima, što podrazumeva i  sistematizovanje izborno-pravne materije kroz jedinstven izborni zakon (trenutno se sedam zakona primenjuje na proces održavanja izbora), i usaglašavanje rokova za izborne radnje.

POVEĆA TRANSPARENTNOST pravovremenim objavljivanjem skeniranih zapisnika o radu biračkih odbora, steno beleški i rezultata glasanja sa sednica izbornih komisija na sajtu izbornih komisija, kao i svih dokumenta s plenarnih i sednica radnih grupa.

● PODIGNU KAPACITETI BIRAČKIH ODBORA, tako što bi se zakonom uvele obavezne obuke i testiranja članova biračkog odbora, kao i licenciranje članova biračkih odbora u stalnom sastavu, i reorganizovao sastav biračkih odbora, tako da stranke koje imaju članove u stalnom sastavu ne mogu imati i u proširenom.