Vlada, Krizni štab i RIK da se hitno izjasne da li postoje epidemiološki uslovi za održavanje referenduma

Posmatračka misija Crte uputila je poziv Vladi Republike Srbije, Kriznom štabu za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19 i Republičkoj izbornoj komisiji da se hitno i nedvosmisleno izjasne o uslovima i merama za održavanje referenduma 16. januara, s obzirom na drastičan porast broja zaraženih koji se evidentira poslednjih dana.

Verujemo da briga za zdravlje građana mora da bude apsolutni prioritet i zato je neophodno da se građanima garantuje bezbedno okruženje u kojem mogu da iskoriste svoje biračko pravo.

Ujedno želimo da budemo krajnje odgovorni prema više stotina građana, članova naše građanske posmatračke misije, koji bi trebalo da budu raspoređeni na glasačkim mestima na dan referenduma.

Znamo da nismo ni kompetentni, ni pozvani da donosimo procenu epidemiološke situacije i zato zahtevamo od nadležnih državnih organa da s punom odgovornošću iznesu jasan stav o tome u kojoj meri glasanje predstavlja rizik za javno zdravlje i kakve će mere zaštite preduzeti. Crta će stav i preporuke nadležnih organa uzeti u obzir pri donošenju konačne odluke o tome da li će posmatrati predstojeći referendum.

Podsećamo da će se građani na referendumu izjašnjavati na više od 8.000 glasačkih mesta 16. januara.