Ulična akcija u Zrenjaninu: Koliko košta naša žeđ?

Na Trgu Slobode u Zrenjaninu u četvrtak 11.jula od 17 do 19 časova održana je ulična akcija pod nazivom „Koliko košta naša žeđ?“ koju je organizovalo udruženje građana CRTA.

 

Koliko je gradskog i državnog novca do sada uloženo u fabriku vode, kako je fabrika iskoristila 67 miliona dinara iz republičkog budžeta, gde i kako se vrše analize vode koju koriste građani Zrenjanina – neka su od pitanja koja smo postavljali zajedno sa građanima Zrenjanina. Po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, građani imaju pravo da traže i dobiju odgovore na njih od nadležnih institucija.

 

Tokom akcije Zrenjaninci su imali priliku i da učestvuju u kvizu i provere znanje u vezi sa neispravnošću vode u svom gradu i osvoje simbolične nagrade.

 

Ulična akcija je deo kampanje Srbija do informacija u okviru koje su aktivnosti sprovedene i u Valjevu, Kragujevcu, Užicu, Somboru, Prijepolju i drugim gradovima širom Srbije. Cilj kampanje je informisanje građana o pravu javnosti da zna. Ovo pravo kroz Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja omogućava svim građanima da traže informacije koje su nastale tokom rada ili su u vezi sa radom organa javne vlasti.

 

Više detalja o samoj akciji pogledajte ovde.