U Domu Narodne skupštine otvorena „Nedelja parlamentarizma“

Nedelju parlamentarizma, po prvi put u Srbiji, organizuje Narodna skupština Republike Srbije u saradnji sa inicijativom Otvoreni parlament.

Tokom obraćanja prisutnima predsednica Narodne skupštine Maja Gojković izrazila je zadovoljstvo što u Domu Narodne skupštine ima priliku da otvori „Nedelju parlamentarizma“, koja se ove godine prvi put održava u Srbiji, po ugledu na “Nedelju parlamentarizma“, koja je 2011. godine pokrenuta u Velikoj Britaniji. „Imajući u vidu da je parlament centralna institucija svakog demokratskog sistema i mesto na kojem se vidi neposredno izražena volja građana, on mora da bude snažan i efikasan, ali i otvoren i transparentan, što naš parlament i jeste. U svom radu samo takav uliva poverenje građanima“ navela je predsednica Narodne skupštine. Ona je istakla da se ove godine 40 organizacija uključilo u održavanje Nedelje parlamentarizma i izrazila uverenje da će iz godine u godinu biti sve više partnera i da će „Nedelja parlamentarizma“ u Srbiji postati tradicija.

Ambasador Velike Britanije u Srbiji Nj.E. Denis Kif rekao je da je program „Nedelja parlamentarizma“ izuzetno važan rezultat saradnje Narodne skupštine i civilnog društva, organizacije CRTA pre svih. U Velikoj Britaniji je ovakav program pokrenut pre četiri godine sa željom da se povežu različite aktivnosti, inicijative, projekti koji afirmišu demokratiju, javnost rada institucija i inspirišu građane da se aktivnije uključe u političke procese.

Aza El-Abd, direktorka misije Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u Srbiji je istakla je važnost građanskog obrazovanja koje postoji u Americi kao jedan od temelja demokratskog društva.

Vukosava Crnjanski, direktorka Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) i predstavnica inicijative Otvoreni parlament navela je, u svom obraćanju da će Narodna skupština partnerstvom i povezivanjem sa različitim institucijama i organizacijama tokom ove nedelje, omogućiti da se glas građana čuje i da se uspostavi bolja komunikacija između parlamenta i građana.

Tokom svečanog otvaranja „Nedelje parlamentarizma“ upriličena je izložba pod nazivom „Narodna skupština u oku medija“. Na izložbi su izložene fotografije medijskih kuća koje prate rad Narodne skupštine.

„Nedelja parlamentarizma“ se po prvi put organizuje u Srbiji u saradnji Narodne skupštine i inicijative Otvoreni parlament, a uz podršku ambasade Velike Britanije u Beogradu, USAID-a i UNDP-a. Tokom ”Nedelje parlamentarizma” širom Srbije će biti organizovan niz događaja, debata, simulacija sednica, tribina, okruglih stolova, uličnih akcija i drugih događaja koji imaju za cilj bolje povezivanje i upoznavanje građana sa radom Narodne skupštine i uključivanje građana u demokratske procese. Za organizovanje događaja u okviru ove manifestacije prijavilo se preko 40 partnera, među kojima su organizacije civilnog društva, fakulteti i studentske organizacije, srednje i osnovne škole.

Svečanom otvaranju prisustvovali su narodni poslanici, Poverenica za zaštitu ravnopravnosti, predstavnici diplomatskog kora, Gradske uprave, civilnog sektora, kao i druge javne ličnosti.