NAŠE INICIJATIVE

Nedelja parlamentarizma od 19. do 25. oktobra 2015. godine

„Nedelja parlamentarizma“ po prvi put u Srbiji pod sloganom ”Imate reč”

Narodna skupština Republike Srbije i inicijativa Otvoreni Parlament, uz podršku USAID i Britanske ambasade u Beogradu, predstavili su danas koncept događaja „Nedelja parlamentarizma“ koja će biti održana, po prvi put u Srbiji, od 19. do 25. oktobra 2015. godine pod sloganom ”Imate reč”. Nedelja parlamentarzma predstavlja seriju događaja koji za cilj imaju bolje povezivanje i upoznavanje građana i građanki Srbije sa radom Narodne skupštine.

Otvarajući Info sesiju posvećenu Nedelji parlamentarizma, potpredsednik Narodne Skupštine dr. Vladimir Marinković istakao je da je značaj konstantnog rada na povezivanjz građana i narodnih poslanika..

“Podrška i angažovanje svih zainteresovanih aktera je od presudnog značaja za uspeh Nedelje parlamentarizma. Vas vidimo kao partnere u ovoj zajedničkoj inicijativi i verujem da zajedno možemo da doprinesemo otvaranju foruma za razgovor o kvalitetu demokratskih procesa i parlamentarnoj demokratiji.” istakao je Vladimir Marinković.

Vukosava Crnjanski iz inicijative Otvoreni parlament naglasila je da se učešćem u Nedelji parlamentarizma otvara debata o pitanjima šta je danas demokratija i kako građani mogu da drže odgovorim svoje izabrane predstavnike.

”Partnerstvom i povezivanjem sa različitim institucijama i organizacijama tokom jedne nedelje, kada će fokus javnosti biti usmeren na pitanja parlamentarne demokratije, omogućava da se glas građana čuje i da ce uspostavi bolja komunikacija između Parlamenta i građana.” izjavila je Vukosava Crnjanski.

Učesnici Info sesije su imali priliku da saznaju više o načinima na koji različiti akteri poput organizacija civilnog društva, lokalne samouprave, ustanova kulture i obrazovnih institucija mogu postati partner Nedelje parlamentarizma, i organizovati svoje događaje (debate, sednice Đačkog parlamenta, konferecije, ulične akcije..) Svi koji žele da učestvuju u ”Nedelje parlamentarizma” i postanu partneri mogu se više informisati putem sajta www.nedeljaparlamentarizma.rs. od 15. juna 2015. godine.

Gosti Narodne skupštine na Info sesiji „Nedelja parlamentarizma“ bile su Peni Meklin i Emili Anel, deo tima britanskog parlamenta koji od 2011. godine u Velikoj Britaniji organizuje „Parliament Week“. One su sa učesnicima Info sesije podelile svoja iskustva, savete i predloge za uspešno organizovanje događaja i uključivanje što većeg broja građana u Nedelju parlamentarizma u Srbiji.