NAŠE INICIJATIVE

Sve više organizacija koje se zalažu za uvođenje digitalizacije i elektronskih usluga u Srbiji

Mreži organizacija civilnog društva koje zagovaraju sprovođenje digitalne agende u regionu, pridružila se još jedna organizacija iz Srbije, Centar za razvoj demokratskog društva „Europolis“ iz Novog Sada. Europolis će narednih meseci raditi na uvođenju elektronskih usluga u opštini Opovo i truditi se da pruži podršku građanima ove opštine, kako bi se što uspešnije pripremili i sproveli procesi digitalizacije opštinskih servisa. 

Pored Europolisa kao novog člana, mrežu čine i druge organizacije širom Srbije poput Centra za društvene integracije iz Vranja, zatim organizacije SINHRO iz Pančeva i Deli iz Niša, koje su aktivne u pružanju podrške svojim građanima u pristupu postojećim elektronskim uslugama, kao i u promociji i edukaciji građana za korišćenje trenutno dostupnih elektronskih servisa. 

Ova mreža je deo regionalne inicijative ICEDA i okuplja organizacije iz Makedonije, Crne gore, Albanije, Srbije i sa Kosova. Cilj ICEDA inicijative je širenje i povećanje upotrebe elektronskih usluga, kao i da svi građani regiona osete korist koju donosi digitalna transformacija.“Increasing Civic Engagement in the Digital Agenda – ICEDA” inicijativu uz podršku Evropske unije sprovode: Metamorfosiz Fondacija (Severna Makedonija), Open Data Kosovo (Kosovo), e-Governance Academy (Estonija), CRTA – Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (Srbija), NVO 35mm (Crna Gora) i Levizja Mjaft! (Albanija).