Raša Nedeljkov: Funkcionerska kampanja odlika Srbije, za dve nedelje 250 događaja

Gostujući na televiziji N1 Raša Nedeljkov, programski direktor Crte, izjavio je  da je tokom vanrednog stanja ustanovljeno da su korišćeni položaji najviših činovnika za organizovanje skupova, koji bi, da je u toku kampanja, podsećali na fenomen funkcionerske kampanje.

„Činjenica je da smo za dve nedelje nastavka kampanje izbrojali 250 događaja koji svedoče da funkcioneri koriste funkciju da promovišu svoju partiju, da bi se građanima nudili kao da sve ono što su izgradili nije učinjeno sredstvima građana“, kaže Nedeljkov.

Istakao je i da  tim Crte pored toga što prati izborni proces i izborni dan, tokom prethodnog perioda se bavio i praćenjem medija, tj.pet televizija sa nacionalnom pokrivenošću jer se građani primarno informišu sa tih televizija.

„Tokom vanrednog stanja izveštavanje televizija o akterima vlasti je bilo 91 odsto, posmatrali smo prošireni prajm tajm, od 16.30 do ponoći merili smo svaki sekund, ogromna prednost aktera na vlasti. Kad smo analizirali kako se izveštavalo, ako ne neutralno onda pristrasno pozitivno, o akterima opozicije koja ide na izbore uglavnom neutralno, a o onima koji bojkotuju negativno i imali su mali procenat prostora da budu na televiziji. Predstavnici vlasti su mogli da govore samo za sebe, a oni koji su najavili bojkot o njima se govorilo“, objasnio je Nedeljkov.

Celo gostovanje možete pogledati na sledećem linku: https://www.youtube.com/watch?v=_RH4BfayVZc&feature=emb_title