#14 –PRENOSITI UŽIVO SEDNICE RIK, PRAVOVREMENO OBJAVLJIVATI STENO BELEŠKE I REZULTATE GLASANJA SA SEDNICA IZBORNIH KOMISIJA

Unaprediti tehničke kapacitete i resurse RIK kako bi svaka sednica mogla da bude dostupna na sajtu RIK uživo. Uz prenos uživo putem interneta, potrebno je obezbediti i arhivu snimaka koji će biti dostupni na sajtu RIK. Osim toga potrebno je dopuniti poslovnike o radu izbornih komisija odredbom koja predviđa pravovremeno objavljivanje stenograma sa svake sednice na zvaničnoj internet prezentaciji izbornih komisija, kao i rezultata glasanja u formatu pogodnom za dalju upotrebu (npr. CSV, DOC, XLS). Neophodni preduslov za  realizaciju ove preporuke je unapređenje tehničkih, informacionih i profesionalnih kapaciteta Stručne službe Narodne skupštine Republike Srbije, kao i uopšte unapređenje internog sistema za dostavljanje materijala za sednice republičke, opštinskih i gradskih izbornih komisija.

Delimično ispunjeno. RIK je usvojio praksu prenosa plenarnih sednica i postupka predaje izbornih lista, kao i objavljivanja snimaka u arhivi na internet stranici. Rezultati glasanja i steno beleške i u izbornom procesu 2020. godine nisu objavljivani na bilo koji način.