Posmatračka misija Crte povlači posmatrače sa terena i apeluje na odlaganje izbora

Posmatračka misija Crte povlači svih 120 svojih dugoročnih posmatrača sa terena širom Srbije zbog ozbiljnosti situacije sa koronavirusom. S obzirom da nam je bezbednost građana na prvom mestu, smatramo da je u novonastaloj situaciji ovo jedina ispravna i odgovorna odluka.

Nakon odluke o uvođenju vanrednog stanja, Crta apeluje na institucije da odlože izborni proces do uspostavljanja uslova bez ograničenja ljudskih i građanskih prava, i time postupe odgovorno prema građanima naše zemlje.

Crtini posmatrači su počeli dugoročno praćenje predizbornog perioda u Srbiji, u skladu s međunarodnim standardima za nezavisno građansko posmatranje izbora tri nedelje pre raspisivanje izbora.Tim od 120 dugoročnih posmatrača na terenu pratio je od 11. februara sve aspekte izbornog procesa: od rada izborne administracije, komunikacije stranka sa građanima, funkcionerske kampanje i zloupotrebe javnih resursa do potencijalnih slučajeva potkupljivanja i pritisaka na birače. Crtini dugoročni posmatrači nastavljaju praćenje izveštavanja medija o kampanji, kao i kampanju na društvenim mrežama.