NAŠE INICIJATIVE

Nedovoljna zakonska unapređenja za sprečavanje funkcionerske kampanje

/ 14.12.2019.

Usvajanjem izmena i dopuna Zakona o sprečavanju korupcije, Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije i Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, Narodna skupština je propustila priliku da doprinese efikasnijem sprečavanju prakse funkcionerske kampanje.

REM i dalje izbegava da štiti javni interes

/ 12.12.2019.

„Neprihvatanjem niza konstruktivnih preporuka usaglašenih s međunarodnim standardima, REM se opredelio da i dalje izbegava da suštinski ispuni svoju zakonski definisanu ulogu i štiti javni interes u izbornom procesu

Vlada u odbrani funkcionerske kampanje

/ 11.12.2019.

Odlukom da ne prihvati amandman koji su, na inicijativu Crte, a u cilju sprečavanja funkcionerske kampanje, poslanici Narodne skupštine podneli na Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, Vlada Republike Srbije pokazuje da nije zainteresovana za suštinsko unapređenje izbornih uslova.

10 godina u timu istine

/ 09.12.2019.

Istinomer, prvi fact-checking portal u regionu, proslavio je svojih jubilarnih 10 godina rada uz obećanje da će još žustrije i posvećenije braniti istinu i da neće odustati od borbe protiv laži. Sa proslavom rođendana, stiže i novi portal koji će omogućiti korisnicima još lakše i temeljnije pretraživanje članaka, intervjua i ocenjenih izjava. Na samom početku, glavna i odgovorna…

Laž veća od decenije

/ 05.12.2019.

Da se ne lažemo, ostali smo bez mogućnosti izbora. Nameravali smo da povodom 10.
ođendana Istinomera, uz pomoć čitalaca izaberemo najveće neistine decenije. Dan uoči zatvaranja glasanja, tj. juče, pretrpeli smo hakerski napad usled kojeg se nekih 10.000 glasova, koliko je skupljeno za nedelju dana, tokom nekoliko časova pretvorilo u 350.000 “glasova“.

Crta predlaže amandmane kojima bi se onemogućila funkcionerska kampanja

/ 29.11.2019.

U cilju suštinskog unapređenja izbornih uslova, a pre svega onemogućavanja funkcionerske kampanje, pravni tim Crte sačinio je set amandmana na predloge zakona o izmenama i dopunama Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije i Zakona o sprečavanju korupcije, koji su upravo u skupštinskoj proceduri

Usvojen budžet za 2020: Korak na dugom putu do suštinske budžetske kontrole

/ 28.11.2019.

U ime Crtine inicijative Otvoreni parlament pozitivno ocenjujemo to što je predlog Zakona o budžetu podnet parlamentu u zakonom predviđenom roku, kao i to što je obezbeđeno razumno vreme za raspravu u plenumu, u skladu s procedurama previđenim zakonom i Poslovnikom Narodne skupštine.

Deset godina Istinomera

/ 27.11.2019.

Jubileji su, po pravilu, prilika za nabrajanje napora i uspeha. Za ponos i samohvalu. U duhu misije Istinomera da brani istinu, glavna poruka kampanje kojom obeležavamo 10. rođendan nije egzaltirana. Naprotiv, kažemo: 10 godina igramo za tim istine. Laž i dalje vodi.

Poziv organizacijama civilnog društva za podnošenje predloga projekata u okviru inicijative „Građani na straži“

/ 19.11.2019.

Građani na straži je zajednička inicijativa koju CRTA i Nacionalna koalicija za decentralizaciju – NKD sprovode uz podršku Evropske unije. Cilj ove inicijative je da doprinese većem učešću građana u izbornim procesima, koje predstavlja jednu od pretpostavki kvaliteta i stabilnosti demokratskih procesa.

Naše teme

nase-teme-dem-kultura

Demokratska kultura

Jer politika nije samo za političare. Naše je ljudsko i građansko pravo da učestvujemo u procesima u kojima se donose odluke koje utiču na naše živote. Dijalog nema alternativu.

nase-teme-izbori

Slobodni i fer izbori

Jer su izbori osnovni stub demokratije. Pravo svakog građanina je da u slobodnim i fer uslovima donese odluku kome želi da poveri svoj glas. Svaki glas podjednako vredi. Za to se bore Građani na straži.

nase-teme-institucije

Otvorene institucije

Jer su institucije servis građana. Potrebne su nam jake institucije sa integitetom koje štite javni interes.

nase-teme-mediji

Slobodni mediji

Jer mediji treba da postavljaju pitanja i kritički sagledavaju stvarnost. Potrebni su nam mediji koji štite javni interes i bave se potrebama građana.