NAŠE INICIJATIVE

Poziv za dostavljanje ponuda: Ekspert za kriznu komunikaciju

/ 05.04.2021.

Crta traži eksperta za kriznu komunikaciju koji bi kroz rad sa članovima organizacija doprineo unapređenju internih kapaciteta i procesa za komunikaciju u kriznim situacijima. 

Tajnovitost kao praksa

/ 05.04.2021.

Pravo na slobodan pristup informacijama od javnog značaja građanima garantuju Ustav Srbije i Zakon. Iako ovo pravo nije apsolutno pravo, jer podleže izvesnim ograničenjima i izuzecima, informacija može biti uskraćena. Do toga može doći, ali samo ukoliko se ispune uslovi precizno određeni zakonom. Međutim, Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti…

Snaga nezavisnih institucija zavisi od podrške skupštine koja izostaje

/ 04.04.2021.

„Utisak je da nezavisne institucije danas više služe da se održi privid demokratskog društva i podele vlasti, nego da budu svojevrsna četvrta grana vlasti. U odnosu na to šta bi trebalo da bude njihova uloga u društvu, slobodno možemo reći da je položaj nezavisnih institucija u Srbiji loš“, ocenjuje Miša Bojović, viša istraživačica Crte, koja je bila deo tima koji je radio na izradi „Analize izveštaja nezavisnih institucija i njihovih preporuka za 2019. godinu“.

Međunarodni dan provere činjenica: Pouzdane informacije nikada nisu bile važnije

/ 02.04.2021.

Danas se obeleževa Međunarodni dan provere činjenica pod sloganom “Fekt-čeking spašava živote” kako bi se ukazalo na značaj istinitih i proverenih informacija u moru lažnih vesti i dezinformacija. Inicijativu za obeležavanje ovog dana pokrenula je pre pet godina Međunarodna mreža fektčekera (International Fact-Checking Network – IFCN), čiji je portal Istinomer član.

Sušenje četvrte grane vlasti

Miša Bojović / 01.04.2021.

Uloga nezavisnih institucija se poslednjih godina, u skladu sa stanjem demokratije u društvu, polako urušava. Iako su uspostavljene sa svrhom kontrole organa izvšne vlasti, njihova funkcija je često blokirana nečinjenjem drugih.

Miša
Bojović

Zakonodavna vlast suštinski zanemaruje rad nezavisnih institucija

/ 31.03.2021.

Nezavisne institucije ne ispunjavaju u potpunosti svoju svrhu da štite prava građana, jačaju integritet vlasti i doprinose suzbijanju korupcije, jer se zakoni i propisi koji se odnose na njih ne primenjuju dosledno. Ovakvom stanju dodatno doprinosi i nemaran odnos Narodne skupštine prema njihovom radu, pre svega nalazima i preporukama iz godišnjih izveštaja. Ovo su zaključci  “Analize izveštaja nezavisnih institucija i njihovih preporuka za 2019. godinu” koju je uradila Crta, a koji se odnose na četiri nezavisne institucije: Agenciju za sprečavanje korupcije, Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Zaštitnika građana i Poverenika za zaštitu ravnopravnosti. 

Administrativni odbor odbio sve prijave na dnevnom redu – čemu služi Kodeks ponašanja narodnih poslanika?

/ 23.03.2021.

Na 24. sednici Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja Narodne skupštine Republike Srbije po prvi put su razmatrane prijave podnete na osnovu nedavno usvojenog Kodeksa ponašanja narodnih poslanika za kršenje njegovih odredbi. Odbor je odbio kao neosnovane svih pet prijava koje su danas bile na dnevnom redu.

Terms of Reference za eksperte u izradi studija slučaja o radu aktivističkih grupa podržanih u okviru Crtine inicijative „Građani imaju moć“

/ 20.03.2021.

Cilj poziva:

Crta traži eksperta za izradu studija slučaja o radu aktivističkih grupa.

Građani su umorni od traganja za demokratijom

/ 18.03.2021.

Srbija je formalno demokratska država i polarizovano društvo u kojem se ključne  demokratske institucije, poput parlamenta ili izbora, već godinama urušavaju, kritička misao sputava, a građani obeshrabruju i odvraćaju od učestvovanja u demokratskim procesima, zaključak je konferencije na kojoj su predstavljeni nalazi istraživanja javnog mnjenja “Stavovi građana Srbije o učešću u demokratskim procesima 2020“ koje je sprovela Crta.

Naše teme

nase-teme-dem-kultura

Demokratska kultura

Jer politika nije samo za političare. Naše je ljudsko i građansko pravo da učestvujemo u procesima u kojima se donose odluke koje utiču na naše živote. Dijalog nema alternativu.

nase-teme-izbori

Slobodni i fer izbori

Jer su izbori osnovni stub demokratije. Pravo svakog građanina je da u slobodnim i fer uslovima donese odluku kome želi da poveri svoj glas. Svaki glas podjednako vredi. Za to se bore Građani na straži.

nase-teme-institucije

Otvorene institucije

Jer su institucije servis građana. Potrebne su nam jake institucije sa integitetom koje štite javni interes.

nase-teme-mediji

Slobodni mediji

Jer mediji treba da postavljaju pitanja i kritički sagledavaju stvarnost. Potrebni su nam mediji koji štite javni interes i bave se potrebama građana.