NAŠE INICIJATIVE

A11 i Crta traže javnu preporuku Zaštitnika građana za smenu direktora policije

/ 16.07.2020.

A 11 – Inicijativa za ekonomska i socijlana prava i Crta zajednički su podneli inicijativu Zaštitniku građana da uputi javnu preporuku za razrešenje direktora policije Vladimira Rebića, zbog odgovornosti koju njegova funkcija podrazumeva za nezakonitu i neosnovanu upotrebu sile policijskih službenika prema građanima koji su učestvovali na protestima.

Znaj svoja prava

/ 15.07.2020.

U ovom tekstu koji predstavlja informativni priručnik, možete pronaći koja su sve to vaša prava prilikom legitimisanja, saslušanja, privođenja, pretresa automobila ili stana i u drugim situacijama.

Tražimo ostavku direktora Policije

/ 13.07.2020.

Direktor Policije Vladimir Rebić mora da podnese ostavku iz profesionalnih i moralnih razloga jer, je policija prekomerno koristila silu, što je dokumentovano desetinama video snimaka i fotografija, takođe lagao je javnost, negirajući da je bilo policijske brutalnosti i preterane upotrebe suzavca, koja može da bude posebno opasna u uslovima epidemije korona virusa.

Vladimir Rebić da podnese neopozivu ostavku

/ 08.07.2020.

Zahtevamo neopozivu ostavku direktora policije Vladimira Rebića zbog (ne)postupanja policijskih snaga tokom protesta građana u Beogradu 7. jula i u noći između 7. i 8. jula 2020.

Zbog epidemiološke situacije Crta neće posmatrati ponovljene izbore 1. jula

--- / 30.06.2020.

Posmatračka misija Crte donela je odluku da zbog trenutne epidemiološke situacije ne posmatra ponavljanje glasanja na 234 biračka mesta.  S obzirom da kao posmatračka misija imamo odgovornost prema velikom broju građana, članova naše građanske posmatračke misije, koji bi trebalo da budu raspoređeni po biračkim mestima a imajući u vidu porast broja zaraženih koji se evidentira…

Vlada, Krizni štab i RIK da se hitno izjasne da li postoje epidemiološki uslovi za održavanje ponovljenih izbora

--- / 29.06.2020.

Posmatračka misija Crte uputila je danas poziv Vladi Republike Srbije, Kriznom štabu za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19 i Republičkoj izbornoj komisiji da se hitno, odnosno već danas nedvosmisleno izjasne o uslovima za održavanje ponovljenih izbora 1. jula 2020. s obzirom na porast broja zaraženih koji se evidentira poslednjih dana. 

Izbori 2020 – Preliminarni izveštaj o monitoringu izbornog dana

-- / 26.06.2020.

Preliminarni izveštaj o izbornom danu Posmatračke misije Crta odnosi se pre svega na kvalitet procesa tokom izbornog dana i zasniva se na informacijama prikupljenim od više od 1.700 akreditovanih i obučenih kratkoročnih posmatrača, koji su bili raspoređeni na slučajnom i reprezentativnom uzorku od 500 biračkih mesta.1 Posmatrači su pratili izborni dan od pripreme i otvaranja biračkih mesta do njihovog zatvaranja i objave rezultata izbora na posmatranim biračkim mestima. Osim posmatranja izbora unutar biračkih mesta, deo posmatrača raspoređenih u 150 mobilnih timova pratio je dešavanja ispred i oko biračkih mesta, dok su specijalno obučeni timovi posmatrača Crte prvi put sistematski na reprezentativnom uzorku posmatrali glasanje van biračkih mesta.

Utisak Nedelje: Nedeljkov, Georgiev i Stojanović

-- / 26.06.2020.

Raša Nedeljkov, šef posmatračke misije Crta, gostujući u emisiji „Utisak Nedelje“ komentarisao je nepravilnosti tokom izbora koje je Crta prijavila i istakao je da su neoravilnosti utvrđene na 8 do 10 odsto biračkih mesta, kao i da su se dešavale tokom čitavog dana i to na teritoriji cele Srbije.

Sloboda izbora u senci izlaznosti

Vujo Ilić / 25.06.2020.

Podaci pokazuju ne samo da nije bilo neobjašnjivog “skoka” izlaznosti u poslednjim satima, već je u ovom periodu izlaznost bila niža nego obično. Na prvi pogled deluje intuitivno da se ovo može povezati sa manjom izlaznošću u Beogradu i drugim gradskim sredinama, u kojima birači obično na birališta idu kasnije u toku dana, a ovaj put nisu izašli na izbore.

Vujo
Ilić

Naše teme

nase-teme-dem-kultura

Demokratska kultura

Jer politika nije samo za političare. Naše je ljudsko i građansko pravo da učestvujemo u procesima u kojima se donose odluke koje utiču na naše živote. Dijalog nema alternativu.

nase-teme-izbori

Slobodni i fer izbori

Jer su izbori osnovni stub demokratije. Pravo svakog građanina je da u slobodnim i fer uslovima donese odluku kome želi da poveri svoj glas. Svaki glas podjednako vredi. Za to se bore Građani na straži.

nase-teme-institucije

Otvorene institucije

Jer su institucije servis građana. Potrebne su nam jake institucije sa integitetom koje štite javni interes.

nase-teme-mediji

Slobodni mediji

Jer mediji treba da postavljaju pitanja i kritički sagledavaju stvarnost. Potrebni su nam mediji koji štite javni interes i bave se potrebama građana.