NAŠE INICIJATIVE

Analize: Gde smo po političkim kriterijumima za pristupanje EU?

/ 14.09.2020.

Crta je sa partnerima iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Severne Makedonije u okviru zajedničke inicijative pratila ispunjavanje političkih kriterijuma u procesu pristupanja naših država Evropskoj uniji. 

Izbori u Srbiji – simulacija demokratije

/ 10.09.2020.

Još jedni izbori, praznik demokratije, ili u ovom slučaju simulacije demokratije u Srbiji, su završeni. Okolnosti pod kojima su oni održani bile su jedinstvene. Atmosferu pre raspisivanja izbora, ali i tokom kampanje okarakterisao je bojkot dela opozicionih stranaka. Razlozi za bojkot su bili loši izborni uslovi i višegodišnje urušavanje demokratskih institucija u Srbiji. Nazadovanje demokratije su potvrdile mnogobrojne međunarodne organizacije, među kojima je i Freedom House, koja je ove godine ocenila Srbiju kao hibridni režim. Epidemija koja je pogodila ceo svet uticala je i na izbore u Srbiji gde su izborne radnje bile prekinute na skoro dva meseca.

Poziv za dostavljanje ponuda za izradu novinarskih radova na temu Digitalne agende

/ 08.09.2020.

U okviru inicijative Increasing civic engagement in the Digital Agenda (ICEDA), Crta raspisuje poziv za angažovanje novinara za izradu istraživačkih članaka na temu Digitalne agende.

Odlaganje konačnog formiranja Skupštine koči rad nezavisnih institucija

/ 03.09.2020.

Otvoreni parlament podseća da je prošlo tačno mesec dana od kada su potvrđeni mandati narodnih poslanika novog saziva Narodne skupštine pri samom isteku zakonskog roka, a da se Skupština od tada nije sastala nijednom niti je izabrano skupštinsko rukovodstvo. Podsećamo da su u prethodna dva saziva predsednici Skupštine izabrani za manje od nedelju dana od dana potvrđivanja mandata narodnih poslanika.

Poziv za podnošenje predloga projekata – Grantovi za organizacije civilnog društva

- / 19.08.2020.

 Poziv za podnošenje predloga projekata – Grantovi za organizacije civilnog društva ICEDA vas sa zadovoljstvom obaveštava o otvaranju poziva za podnošenje predloga projekata organizacija civilnog društva za promociju Digitalne agende kroz prvi ciklus ciklusa malih grantova LOT 1: Dodeljivanje sredstava za osnivanje i funkcionisanje centara za podršku e-upravi, dodeljivanje 15 malih grantova OCD iz Albanije,…

Zaborav u službi neodgovornosti

/ 06.08.2020.

Mesec dana od izbijanja protesta u Beogradu i drugim gradovima Srbije čini se da je zaborav već progutao prizore policijske brutalnosti, kao i pitanja o odgovornosti – individualnoj i institucionalnoj. Zahtev Crte da direktor Policije Vladimir Rebić podnese ostavku kao čin moralne i profesionalne odgovornosti nije urodio plodom, kao ni inicijativa koju su A11 i…

V kao V generacija Akademije demokratije

/ 05.08.2020.

Osećaš bes, gađenje i strah prema društvenoj stvarnosti? Veruješ da vredi pokušati ta neprijatna osećanja pretvoriti u konstruktivnu energiju za promene u društvu? Akademija demokratije je program za tebe.

Finansijski um, aktivističko srce

/ 04.08.2020.

Ako, kao i mi, verujete u vrednosti demokratije i imate volje da se borite za vladavinu prava, odgovorne institucije i slobodne i poštene izbore, a posedujete neophodne kvalifikacije i stručna znanja iz oblasti finansija, bićete dobrodošli novi članovi finansijskog tima Crte, na pozicijama finansijski/a menadžer/ka i finansijski/a asistent/kinja.

Istinomer među novim Fejsbukovim partnerima u borbi protiv dezinformacija

/ 30.07.2020.

Istinomer je od danas, uz agenciju Frans Pres (AFP) zvaničan partner Fejsbuku za Srbiju u suzbijanju dezinformacija na ovoj društvenoj mreži. Istinomer će svakodnevno proveravati sadržaj i skenirati lažne vesti i informacije na srpskom jeziku koje se objavljuju na ovoj platformi.

Naše teme

nase-teme-dem-kultura

Demokratska kultura

Jer politika nije samo za političare. Naše je ljudsko i građansko pravo da učestvujemo u procesima u kojima se donose odluke koje utiču na naše živote. Dijalog nema alternativu.

nase-teme-izbori

Slobodni i fer izbori

Jer su izbori osnovni stub demokratije. Pravo svakog građanina je da u slobodnim i fer uslovima donese odluku kome želi da poveri svoj glas. Svaki glas podjednako vredi. Za to se bore Građani na straži.

nase-teme-institucije

Otvorene institucije

Jer su institucije servis građana. Potrebne su nam jake institucije sa integitetom koje štite javni interes.

nase-teme-mediji

Slobodni mediji

Jer mediji treba da postavljaju pitanja i kritički sagledavaju stvarnost. Potrebni su nam mediji koji štite javni interes i bave se potrebama građana.