NAŠE INICIJATIVE

Izbori su iza ugla – Hitno pokrenuti javni razgovor u potrazi za konsenzusom

-- / 18.12.2020.

Srbija nije preskočila lestvicu za poštene i slobodne izbore i zato je neophodno odmah pokrenuti javni dijalog i preduzeti korake koji će u praksi omogućiti građanima da ostvare svoje pravo na poštene i slobodne izbore – zaključak je međunarodne konferencije o uslovima za poštene i slobodne izbore ”Izbori su iza ugla – šta da se radi”. Crta je organizovala ovu konferenciju u okviru obeležavanja 30 godina od prvih višestranačkih izbora, a manje od godinu i po dana do redovnih predsedničkih, beogradskih i najavljenih vanrednih parlamentarnih izbora. 

Crta predstavlja predlog pet ključnih promena za poštene i slobodne izbore

-- / 08.12.2020.

Uoči obeležavanja 30 godina od prvih višestranačkih izbora, a manje od godinu i po dana do redovnih predsedničkih, beogradskih i najavljenih vanrednih parlamentarnih izbora, Crta predstavlja predlog pet ključnih promena koje je neophodno preduzeti kako kako bi izbori u Srbiji postali suštinski, a ne samo formalno, demokratski.

Parlament Srbije krije ime kandidata za Poverenika za zaštitu ravnopravnosti

/ 21.11.2020.

Otvoreni parlament skreće pažnju javnosti da Narodna skupština Republike Srbije, tihim sazivanjem sednice Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo, bez otkrivanja imena kandidata, planira da u ponedeljak, 23. novembra, utvrdi predlog za novog Poverenika za zaštitu ravnopravnosti. Sudeći po agendi predstojeće sednice koja je objavljena na sajtu Skupštine, pred Odborom će se, na predlog nepoznatog broja poslaničkih grupa, naći samo jedno ime.

Obraćanje programskog direktora Crte o stanju demokratije i ishodu parlamentarnih izbora pred Delegacijom Evropskog parlamenta za Srbiju

-- / 04.11.2020.

Na sastanku Delegacije Evropskog parlamenta za Srbiju o postizbornom pejzažu u Srbiji, održanom 4. novembra 2020. godine, programski direktor Crte i šef Posmatračke misije Crte istakao je da atmosfera nakon izbora u Srbiji ne ohrabruje ako govorimo o demokratiji, zatim da brojne izborne nepravilnosti, iako podrobno dokumentovane od strane domaćih posmatrača, i istaknute u novim izveštajima OEBS/ODIHR-a i Evropske komisije, vladajuća koalicija zapostavlja, odbija, čak i opisuje kao površne i bez jake argumentacij. 

Kviz: Da li smo zaista digitalni?

/ 01.11.2020.

U okviru regionalne inicijative Increasing civic engagement in the Digital Agenda (ICEDA), bavili smo se pitanjem dokle smo, kao država, stigli kada je u pitanju digitalizacija.

Poziv za dostavljanje ponuda za održavanje treninga “Krizna komunikacija” za organizacije civilnog društva

/ 30.10.2020.

Crta u okviru “Programa razvojne komunikacijske podrške za organizacije civilnog društva”, koji podržava Švedska agencija za međunarodni razvoj (Sida),  raspisuje poziv za dostavljanje ponuda za održavanje jednodnevnog treninga u oblasti “Krizne komunikacije” namenjenog organizacijama civilnog društva u Srbiji.

Tražimo pojačanje u timu za “Demokratske institucije”

/ 09.10.2020.

Tražimo koleginicu ili kolegu koji su posvećeni demokratiji, parlamentarizmu, izborima, društvenom aktivizmu, medijima, civilnom društvu, kao pojačanje našem timu u programskoj oblasti “Demokratske institucije” na poziciji “Advocacy manager”.

Crta poželela dobrodošlicu petoj generaciji Akademije demokratije

/ 09.10.2020.

U okviru završnog događaja četvrte generacije Akademije demokratije, Crta je poželela dobrodošlicu ujedno i novoj generaciji mladih aktivista, koji će kroz šest meseci učiti veštine političke borbe i aktivizma,  kako bi stvorili promene za koje se zalažu.

Ocena Evropske komisije opravdana kritika stanja demokratije u Srbiji

/ 07.10.2020.

Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u delu posvećenom političkim kriterijumima odražava realnu sliku stanja demokratije u Srbiji. U odnosu na izbore i parlament, Evropska komisija direktnije nego ranije ukazuje na suštinske probleme i nedovoljan napredak u ispunjavanju kriterijuma vezanih za demokratiju i vladavinu prava. 

Naše teme

nase-teme-dem-kultura

Demokratska kultura

Jer politika nije samo za političare. Naše je ljudsko i građansko pravo da učestvujemo u procesima u kojima se donose odluke koje utiču na naše živote. Dijalog nema alternativu.

nase-teme-izbori

Slobodni i fer izbori

Jer su izbori osnovni stub demokratije. Pravo svakog građanina je da u slobodnim i fer uslovima donese odluku kome želi da poveri svoj glas. Svaki glas podjednako vredi. Za to se bore Građani na straži.

nase-teme-institucije

Otvorene institucije

Jer su institucije servis građana. Potrebne su nam jake institucije sa integitetom koje štite javni interes.

nase-teme-mediji

Slobodni mediji

Jer mediji treba da postavljaju pitanja i kritički sagledavaju stvarnost. Potrebni su nam mediji koji štite javni interes i bave se potrebama građana.