Novi Istinomer dodatak za brzo prepoznavanje neistina u izjavama političara 

Kako bi čitaocima najposećenijih informativnih portala u Srbiji omogućio da lakše prepoznaju neistine i zloupotrebe činjenica u izjavama političara i javnih funkcionera, Istinomer je unapredio svoju ekstenziju za internet pretraživače “Proveri me”. Uz instaliranje ekstenzije Proveri me, čitaocima će sada izjave koje je Istinomer ocenio kao (ne)istinite biti vidno vizuelno obeležene i to na sedam informativnih portala: blic.rs, novosti.rs, b92.net, kurir.rs, rs.n1info.com, danas.rs i telegraf.rs.

Samo u prvih devet meseci ove godine, Istinomer je proverio skoro 110 izjava političkih aktera i javnih zvaničnika na informativnim portalima, od kojih je čak 90 odsto dobilo negativnu ocenu.

Uz pomoć instalirane ekstenzije, čitaoci će moći i da selektuju izjavu političara u čiju istinitost ili doslednost sumnjaju i jednim klikom je pošalju timu Istinomera na proveru.

Ekstenzija je besplatna i dostupna je za Google Chrome i Mozila Firefox pretraživače, a instaliranje i upotreba ekstenzije ne narušavaju privatnost korisnika, niti na ovaj način prikupljaju lični podaci korisnika.

Istinomer, prvi fektčeking portal u Srbiji, dobitnik je nagrade za inovacije u oblasti fektčekinga za ekstenziju “Proveri me!”,  koju dodeljuje Facebook Journalism Project i Globalna mreža fektčekera (IFCN).

Ekstenziju “Proveri me!” za različite internet pretraživače možete preuzeti putem sledećih linkova:

Google Chrome

Mozzila Firefox