Nagrada za inovativnost za aplikaciju “Proveri me”

Istinomer  je, zahvaljujući aplikaciji “Proveri me”, među dobitnicima nagrade za inovacije u oblasti fektčekinga koju dodeljuje Facebook Journalism Project i Globalna mreža fektčekera (IFCN).

“Proveri me” funkcioniše kao ekstenzija za internet pretraživače koja omogućava čitaocima informativnih portala da jednim klikom pošalju izjave političara na proveru.  Korisnicima aplikacije na Google Chrome i Mozilla Firefx pretraživačima omogućeno je da u toku čitanja bilo koje objave na sajtovima blic.rs, kurir.rs, telegraf.rs, srbijadanas.com, espreso.rs, danas.com ili rs.n1info.com obeleže izjavu političara u čiju istinitost ili doslednost sumnjaju i desnim klikom izaberu opciju “Proveri me“. Kada novinari Istinomera ocene izjavu, ona će za sve korisnike ekstenzije biti obeležena zelenom, crvenom ili žutom bojom u zavisnosti od toga da li je pozitivno, negativno ili neutralno ocenjena.

“Ovo je još jedan pokušaj Istinomera da na inovativan način pozove političare i druge javne ličnosti na odgovornost za javno izgovorenu reč i obećanja, a čitaoce na dobro pamćenje i pažljivu proveru pročitanog”, ističe glavna urednica Istinomera Milena Popović.

Dobitnike je odabrala selekciona komisija od 13 članova, koja je od novembra pregledala 90 prijava, podeljenih u četiri različite kategorije: medijska pismenost, fektčeking uz pomoć tehnologija, održivi poslovni modeli i novi formati.

Misija Inicijative za inovacije u proveri činjenica, zajedničkog poduhvata Projekta fejsbuk novinarstva (Facebook Journalism Project) i Globalne mreže za proveravanja činjenica (IFCN) na Institutu Pyjnter iz Floride, jeste pružanje podrške inovativnim projektima koji će doprineti širem globalnom ekosistemu proveravanja činjenica i izvora informacija.

Pobednici će imati priliku da svoj rad predstave na samitu Global Fact 7, najvećem fekčeking samitu koji organizuje IFCN. Ovaj događaj će se održati u Oslu od 24. do 27. juna 2020. godine.

Prema rečima direktora IFCN Bajbars Orseka, u okviru prve verzija Inicijative za inovacije u proveravanju činjenica i izvora informacija Globalna mreža fektčekera dala je veliki broj inovativnih ideja.

“Globalna mreža fektčekera nastaviće da prati dobitnike u okviru ove inicijative zarad unapređivanja i podrške inovacijama u ovoj oblasti i inspirisanja šire novinarske zajednice“, rekao je Orsek.

Članica žirija za dodelu nagrada u oblasti inovacija za proveru činjenica Kristina Targalija kaže da je divno je videti da su među nagrađenima ne samo verifikovane potpisnice mreže učestvovale, već i organizacije koje se generalno interesuju i bave proveru činjenica.

“Ovo su sjajne vesti za sve nas. Ovo znači da je zajednica i veća nego što smo mislili”, istakla je Targalija.

Džulija Bejn, iz Facebook Integrity Partnerships čestitala je, kako je rekla, “dobitnicima na izuzetno inovativnim projektima”.

Sem Istinomera, među dobitnicima inovativnog projekta u oblasti fektčekinga su i organizacije Africa Check iz Južne Afrike, Salud con Lupa iz Perua, Pagella Politica iz Italije, OW DataLeads iz Indije i Teyit iz Turske.