NAŠE INICIJATIVE

Monitoring medija: O EU i SAD negativno, o Rusiji i Kini pozitivno

Za izveštavanje srpskih medija o aktivnostima stranih aktera karakteristična je polarizacija. Dok se s jedne strane o Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama izveštava uglavnom negativno, ton izveštavanja o Rusiji i Kini je u najvećem broju slučajeva pozitivan, pokazao je monitoring medija koji je Crta sprovela u periodu od 1. jula do 31. avgusta.

Monitoringom su bile obuhvaćene centralne vesti i jutarnji programi na televizijama sa nacionalnom pokrivenošću RTS, Pink, Prva i Happy, kao i kablovska televizija N1; dnevne novine Blic, Informer, Kurir i Večernje novosti, kao i portali blic.rs, b92.net, kurir.rs, novosti.rs i rs.n1info.com.

Ovako polarizovan način izveštavanja o stranim akterima prisutan je u svim posmatranim medijima, ali je najviše izražen na televizijama koje, kao što pokazuju istraživanja, i dalje u Srbiji predstavljaju medij putem koga se informiše najviše građana.

Od stranih aktera najviše se izveštavalo o SAD, dok EU i Rusija imaju podjednaku zastupljenost.

Ako izuzmemo neutralne izveštaje, Rusija je zemlja o kojoj su mediji najpozitivnije izveštavali (24% izveštaja je pozitivno, 7% negativno). O Kini se takođe znatno više pozitivnije izveštavalo (19% pozitivno, 11% negativno).

Nasuprot Rusije i Kine, o zapadnim stranim akterima ton izveštavanja je bio daleko više negativan nego pozitivan. EU ima 13% negativnih i 7% pozitivnih izveštaja, dok je SAD negativno prikazana u 20% izveštaja, a pozitivno u 6%.

Politika, vojska, zdravstvo, ekonomija i Kosovo su najzastupljenije teme u našim medijima.

Kad se o Rusiji i Kini izveštava u kontekstu navedenih tema, u tim izveštajima ove dve države su predstavljene pozitivno, dok se izveštaji o EU i SAD u tom pogledu uglavnom negativno intonirani. Jedini izuzetak je tema ekonomije kroz koju je Evropska unija predstavljena pozitivno.

Rast broja negativnih izveštaja o SAD zabeležen je u periodu povlačenja američke vojske iz Avganistana. Uglavnom se o povlačenju SAD iz Avganistana pisalo kao porazu i „sramoti“, čime je doveden u pitanje ugled i sposobnost SAD da rešava krizne situacije u svetu.

Predsednik Srbije i lider Srpske napredne Stranke Aleksandar Vučić ubedljivo je najzastupljeniji političar u medijima. Način na koji oni izveštavaju o stranim akterima odgovara Vučićevim izjavama koje su uglavnom pozitivne o Rusiji i Kini, a negativne o zemljama Zapadne Evrope.