Konferencija “Izbori 2020. godine – Kampanja pre kampanje?”

Crta, u svojstvu domaće posmatračke misije, posmatra celokupan izborni proces parlamentarnih izbora u skladu sa međunarodnim standardima što podrazumeva praćenje izborne kampanje, izbornog dana i procesa nakon izbornog dana do zaključenja konačnih rezultata izbora.

Iako su parlamentarni izbori raspisani 4. marta 2020. godine što je označilo i zvaničan početak kampanje, Crtini dugoročni posmatrači su od 10. februara na terenu širom Srbije posmatrali predizbornu atmosferu. S obzirom na važnost koju mediji imaju u izbornom procesu, Crtini istraživači su pratili i medijsko izveštavanje o političkim akterima od oktobra prošle godine.

Tim povodom Crta je organizovala konfereciju i predstavljanja nalaza analize  “Izbori 2020. godine – Kampanja pre kampanje?”.

Na konferenciji su govorili:

  • Raša Nedeljkov, programski direktor Crte i šef posmatračke misije
  • Tamara Branković, koordinatorka istraživačkog tima Crte

Više detalja o samoj konferenciji i izveštaju pogledajte ovde.

______________________________________________________________________________________________

CRTA je, u svojstvu domaće posmatračke misije, pratila po međunarodnim standarima celokupan izborni proces parlamentarnih 2016. godine, predsedničkih 2017. godine i beogradskih 2018. godine i time doprinela transparentnosti navedenih izbornih procesa. Nalazi i preporuke CRTE su bili u skladu sa nalazima i preporukama međunardone posmatračke misije OEBS/ODHIR. CRTA je članica Evropske mreže organizacija koje se bave posmatranjem izbora (ENEMO) i Globalne mreže organizacija koje se bave posmatranjem izbora (GNDEM).