Kampanja nižeg intenziteta s ponavljanjem loših praksi

Ublažen disbalans u medijskoj zastupljenosti političkih aktera, osam prijava Agenciji za borbu protiv korupcije zbog funkcionerske kampanje, zloupotrebe javnih resursa i kršenja propisa o finansiranju, sedam prijava REM-u protiv medijskih kuća i 38 zabeleženih navoda o pritiscima na birače – to su, po nalazima Posmatračke misije Crte, glavna obeležja perioda od 4. marta do 24. maja, tokom kojeg se predizborna kampanja zvanično vodila u dva dela, s pauzom izazvanom epidemijom i vanrednim stanjem.

Zabeleženi su slučajevi potkupljivanja birača kroz aktivnosti humanitarnog karaktera, posebno u prvom delu posmatranog razdoblja, kao i rast broja stranačkih radnih akcija u nastavku kampanje posle vanrednog stanja. Javni radovi korišćeni su za češće pojavljivanje javnih funkcionera na terenu – intenzitet takvih aktivnosti  je posle 12. maja porastao za 40 odsto u odnosu na martovski deo kampanje. To je uticalo i na veće prisustvo funkcionera u medijima.

Pritisci na birače su se najčešće sprovodili u cilju prikupljanja potpisa podrške uz pretnje otkazom ili gubitkom socijalne pomoći. Od 17 zabeleženih slučajeva pritisaka na političke aktere, skoro polovina se odnosila na neravnopravan položaj prilikom prikupljanja i overe potpisa i dostupnost notara, a pet na fizičke napade na stranačke aktiviste i prostorije, koje su izveli nepoznati počinioci.

Uprkos preporukama međunarodnih organizacija da se politički akteri suzdrže od građenja  kampanja na temi korona virusa, kao još jednim mogućim oblikom zloupotrebe u vidu prisvajanja rezultata države u stranačke propagandne svrhe, o ovoj temi se sa građanima ipak komuniciralo, kako direktno tako i putem promotivnih spotova.

Medijski monitoring Crte zabeležio je veće prisustvo opozicionih aktera u programima televizija s nacionalnom frekvencijom, ali i dalje je jasna dominacija predstavnika vladajuće većine. Po okončanju vanrednog stanja primećuje se promena u tonu predstavljanja političkih aktera u pomenutim medijima. U većoj meri prisutna je neutralnost u odnosu na sve tri političke grupe – vlast, opoziciju koja učestvuje u izborima i opoziciju u bojkotu. Posmatračka misija Crte, kao i celokupna javnost, nema informaciju da li je REM razmatrao njene prijave protiv emitera  (TV Happy, TV Pink, TV Pančevo, RTV Studio B i RTV Novi Pazar) zbog sadržaja kojima se narušava ravnopravnost učesnika izborne trke.

Osim monitoringa tradicionalnih medija, Posmatračka misija Crte je prvi put sistematski pratila i kampanju na preko 300 naloga političkih aktera i medija na društvenim mrežama gde je zabeležena veća aktivnost opozicionih aktera nego pripadnika vlasti.

Posmatračka misija Crte poziva nadležne institucije da proaktivno reaguju na sva uočena kršenja zakona tokom izborne kampanje i sankcionišu nedozvoljena ponašanja učesnika u izborima. Misija posebno apeluje na REM i Agenciju za borbu protiv korupcije da proaktivno postupaju i obaveštavaju javnost o ishodima prigovora na uočene neregularnosti, te tako obezbede jednaku medijsku zastupljenost izbornih lista bez diskriminacije i objektivnost medijskog izveštavanja, spreče zloupotrebe javnih resursa, javnih funkcija u nastavku kampanje.

Misija izražava i zabrinutost zbog novih zakonskih izmena u toku izbornog procesa kojima je promenjen način overavanja potpisa podrške. Ove izmene, zajedno sa ranijim izmenama visine izbornog praga i načina predstavljanja neposredno uoči raspisivanja izbora i bez javne debate, mogu se tumačiti kao neravnopravan tretman učesnika izborne trke.

Kompletan izveštaj dostupan je na ovom link-u.