Kampanja Crte “Jači od pritiska” kao motivacija i poziv na solidarnost

S ciljem da ohrabrimo građane da se suprotstave političkim pritiscima i solidarišu s onima koji su izloženi zloupotrebama, ucenama i pretnjama stranaka i političkih moćnika, pokrenuli smo kampanju “Jači od pritiska”

Kampanja je inspirisana odvažnim ljudima čija iskustva dokazuju da je moguće reći NE i osloboditi se iz mreže pritisaka – Ranke Kašiković, zaposlene u Gerontološkom centru u Subotici, i Stefana Vukića, šumarskog inženjera iz Požarevca, nekada zaposlenog u Srbijašumama. Ranka je od suda, ali i od javnosti, zatražila zaštitu od mobinga kojem je bila izložena pošto je odbila da ide na miting, a Stefan se sudski izborio protiv javnog preduzeća u kojem je dobio otkaz zbog ukazivanja na propuste politički moćnih rukovodilaca. 

Ranka i Stefan su lica i poruka naše kampanje. Njihova borba je inspiracija koja u svima nama oslobađa veru da možemo biti jači od onih koji nam ukidaju prava i slobode.

Crta je dokumentovala da su građani svakodnevno, a ne samo uoči izbora, izloženi  političkim pritiscima i kroz svedočanstva desetina žrtava ukazala na mehanizme zloupotreba. Aktuelna kampanja deo je kontinuiranih naših napora u borbi protiv normalizovanja prakse kojom se politička “podrška” stiče na nezakonite načine.

Istražujući temu političkih pritisaka, zabeležili smo iskustva koja daju zabrinjavajuću sliku društva teško nagriženog političkom korupcijom i nepoverenjem građana u institucije koje bi morale da štite zakone. 

Uverili smo se koliko je hrabrosti potrebno ljudima da bi makar i anonimno govorili o onome što ‘svi znaju’, a o čemu svi ćute. Zato verujemo da je važno reći ‘ne’ onima koji prete, ucenjuju i potkupljuju, a možda je i važnije reći ‘da’ onima koji su odlučili da više ne pristaju na političke pritiske, pokazati im da smo tu za njih, solidarni i empatični”, rekao je povodom početka kampanje Raša Nedeljkov, programski direktor Crte. 

Crta poziva sve građane da se pridruže kampanji i podele Rankinu i Stefanovu priču kako bi ona stigla do što većeg broja ljudi. Kreirana je i kolekcija predmeta s motivima kampanje, koji mogu besplatno da se preuzmu sa sajta pritisci.crta.rs i ponosno nose i dele kao znak spremnosti da zajedno budemo #JačiOdPritiska.

 

 

 

Nalazi kvalitativnog istraživanja sa svedočenjima građana koji su bili žrtve ili svedoci političkih pritisaka dostupni su i na veb sajtu pritisci.crta.rs

Ovde možete besplatno preuzeti motive kampanje „Jači od pritiska“.