Kako se privatizuje javni resurs?

Tokom izborne kampanje brojni su slučajevi kada javni funkcioneri i državni službenici zloupotrebljavaju javne resurse, kako bi promovisali određenu političku stranku. Jedan od glavnih zadataka Agencije za sprečavanje korupcije, kao nezavisnog tela, je da spreči ove zloupotrebe i izrekne odgovarajuće mere ili kazne. Međutim, stiče se utisak da Agencija ne gaji jednak odnos prema svim učesnicima kada se krši zakon.

Agencija je tokom izborne kampanje za parlamentarne izbore 2020. godine izrekla tri mere upozorenja stranci na vlasti (SNS) da se pridržava Zakona o finansiranju političkih aktivnosti. Vladajuća stranka se uprkos izrečenim merama upozorenja nije nadalje pridržavala zakona.

Tek u četvrtom slučaju Agencija je podnela prekršajnu prijavu protiv SNS i to tri nedelje nakon održanih izbora i pobede Srpske napredne stranke.

Da li Agencija zaista opravdava status nezavisne institucije i čuva integritet izbornog procesa?

Crtin istraživački tim je analizirao kako se Agencija odnosi prema različitim učesnicima izborne kampanje i u kojoj meri procesuira slučajeve kada dolazi do kršenja zakona.

Više možete pročitati u Studiji slučaja: Kako se privatizuje javni resurs?

Zaključci studije sumiranu su u videu: