NAŠE INICIJATIVE

Izveštaj Posmatračke misije Crte o posmatranju referenduma o izmeni Ustava

Referendum je organizovan u kratkim rokovima, uz izmene zakona o njegovom sprovođenju svega nekoliko dana pre njegovog raspisivanja, što nije u skladu s međunarodnim demokratskim standardima.

Period referendumske kampanje obeležile su rastuće društveno-političke tenzije, kao i činjenica da je referendum organizovan u osvit redovnih predsedničkih i beogradskih, i vanrednih parlamentarnih izbora najavljenih za 3. april 2022. godine.

Analiza perioda referendumske kampanje ukazuje na to da je referendum o promeni najvišeg pravnog akta Republike Srbije ostao u senci drugih političkih tema, kako u izveštavanju medija tako i u radu političkih aktera koji nisu pokazivali preveliko interesovanje za referendumsko pitanje.

Završnica referendumske kampanje protekla je u izuzetno nepovoljnoj epidemiološkoj situaciji usled rekordnog skoka broja zaraženih koronavirusom, što je proizvelo dodatni pritisak na organe nadležne za sprovođenje referenduma, a prvenstveno RIK, potkomisije (gradske i opštinske izborne komisije) i glasačke odbore.

Kada se radi o danu glasanja, Posmatračka misija Crte obradila je podatke o izlaznosti prikupljene sa 300 glasačkih mesta u slučajnom i reprezentativnom uzorku, i zaključila da je izlaznost iznosila 29,7 odsto (margina greške +/- 1 odsto).

Za potvrđivanje Akta o promeni Ustava glasalo je 57,3 odsto (margina greške +/- 2,3 odsto) građana koji su izašli na referendum, protiv je glasalo 41,7 odsto (margina greške +/- 2,4 odsto), dok je jedan procenat glasačkih listića nevažeći (margina greške +/- 0,1 odsto). Privremeni rezultati RIK-a na 99.9 odsto obrađenih glasačkih mesta nalaze se unutar margine greške rezultata na posmatranom uzorku, zbog čega posmatračka misija Crte ocenjuje da nije došlo do nepravilnosti u utvrđivanju zbirnih rezultata glasanja.

Posmatračka misija Crte ocenjuje da je dan za glasanje protekao uglavnom u skladu sa zakonom, uz očiglednu nepripremljenost izborne administracije, pre svega glasačkih odbora i lokalnih potkomisija, da organizuje i sprovede glasanje u kratkim rokovima i uslovima pandemije.

Teže povrede izbornih prava i procedura, koje su ujedno i krivična dela, uočene na 4 odsto glasačkih mesta bacaju senku na dan glasanja, ali po svom obimu i intezitetu, nisu uticale na konačan ishod referenduma. Međutim, ozbiljnost zabeleženih nepravilnosti, njihovo prisustvo u prethodnim izbornim procesima i odsustvo reakcija institucija, ilustruju zabrinjavajuće stanje izbornih uslova u Srbiji. Konstantno prisustvo ovakvih pojava izaziva posebnu zabrinutost, imajući u vidu da se za dva meseca održavaju parlamentarni i predsednički izbori, kao i izbori za Skupštinu Grada Beograda.

Ceo Izveštaj Posmatračke misije Crte o posmatranju referenduma o izmeni Ustava