Finalni izveštaj Posmatračke misije Crte: Poraz države i vladavine prava

Vanredni parlamentarni i beogradski izbori nisu bili slobodni i pošteni – ocena je Posmatračke misije Crte, iznesena u Finalnom izveštaju o izborima održanim 17. decembra 2023. godine, koji je predstavljen danas na konferenciji za novinare u Beogradu.

Na rezultate izbora su u prevelikoj meri uticale prednosti koje je vladajuća stranka stekla na protivzakonit način, uz direktno saučesništvo više državnih institucija i organa vlasti – pre svega Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstva unutrašnjih poslova i organa pojedinih lokalnih samouprava.

Na tužilačkim organima, pak, leži najveća odgovornost za cementiranje pogubnog principa nekažnjivosti pošto su ignorisali obilje dokaza i osnovanih sumnji o kršenjima zakona u izbornom procesu.

„Izbori su bili svojevrstan vašar bezakonja“, rekao je Raša Nedeljkov, šef Posmatračke misije Crte, naglašavajući da se „pokretanje krivičnih i disciplinskih postupaka protiv nalogodavaca i izvršilaca kriminalnog rušenja integriteta izbora nameće kao ključni preduslov za svaki dalji razgovor o izbornom procesu.“

Osim ustanovljavanja neselektivne odgovornosti za kršenja zakona, preduslovi za početak uspostavljanja integriteta izbora su i tačan birački spisak i značajno unapređenje profesionalnih standarda u radu javnih medijskih servisa – RTS i RTV.

Upotreba države za partijske interese manifestovala se u širokom rasponu – od vanrednih budžetskih davanja do angažovanja državnih institucija u širenju govora mržnje i difamaciji opozicije“, rekla je Tamara Branković, zamenica šefa Posmatračke misije Crte, govoreći o brisanju granice između države i partije, kao jednom od glavnih obeležja izborne kampanje.

Zbog kupovine glasova i cirkularnog glasanja (poznatijeg kao „bugarski voz“), Crta je policiji podnela veći broj prijava nego na bilo kojim ranijim izborima“, rekao je Pavle Dimitrijević, šef Pravnog tima Crte.

Osim za sedam slučajeva koji ukazuju na kupovinu glasova, Crta je podnela i prijave za napad i zastrašivanje njenih posmatrača, kao i pet krivičnih prijava protiv NN lica u vezi s nezakonitim manipulacijama biračkim spiskom.

Takođe, Crta je podnela 85 prijava za različite nepravilnosti Agenciji za sprečavanje korupcije, REM-u i Nadzornom odboru za izbornu kampanju.

Izborni inženjering, odnosno organizovane migracije birača i manipulacije biračkim spiskom, najvidljivije na beogradskim izborima, nisu jedini izborni poraz države i vladavine prava – rečeno je na predstavljanju Crtinog izveštaja.

Dokumentovani su i beskrupulozni pritisci na birače, falsifikovanja potpisa podrške kandidovanim listama, zloupotrebe ličnih podataka građana, lažiranje datuma objave rezultata u Službenom listu grada Beograda… Hronični problemi izbora u Srbiji, poput medijske neravnopravnosti, zloupotrebe javnih resursa i funkcija i političkog klijentelizma, takođe su bili još izraženiji nego ranije.

Po nalazima Posmatračke misije, ozbiljnih neregularnosti bilo je na 13 odsto biračkih mesta na parlamentarnim  i čak na 21 odsto birališta na beogradskim izborima.

Kompletan izveštaj dostupan je na ovom linku.