Do 17 časova na glasanje izašlo 38,2 odsto građana

Na parlamentarnim izborima do 17 časova na glasanje je izašlo ukupno 38,2 odsto birača, saopštila je Posmatračka misija Crte. Statistička greška je iznosila  +/- 1 odsto. 

Pravo glasa na parlamentarnim izborima ima ukupno 6.584.376 birača koji glasaju na 8.433 biračkih mesta.

Do 16 časova zabeležene su nepravilnosti na 5 odsto biračkih mesta što je porast od jednog procentnog poena više u odnosu na presek od 13 časova. U pitanju su nepravilnosti  koje se beleže tokom celog dana poput neproveravanja indentiteta birača, nekorišćenja UV lampe, pravljenja paralelnih spiskova na biračkom mestu, nepoštovanje procedura za glasanje van biračkog mesta. Zabeleženi su i slučajevi kampanje u krugu manjem od 50 metara od biračkog mesta. 

Crta je prijavila policiji još jedan slučaj “bugarskog voza” koji su posmatrači zabeleželi kod biračkog mesta 15 u Zrenjaninu, naselje Lazarevo.  To je treća prijava koju je Crta podnela od jutros za slučajeve “bugarskog voza”.

Sledeća konferencija za medije Posmatračke misije Crte je u 20.30 časova. Konferenciju možete pratiti uživo na sajtu Crte  ili na Facebook stranici Crte.