Do 10 časova manja izlaznost nego na parlamentarnim i predsedničkim izborima, zabeležene nepravilnosti

Do 10 časova na glasanje za odbornike za Skupštinu grada Beograda je izašlo ukupno 7 odsto građana upisanih u birački spisak saopštila je CRTA posmatračka misija. Statistička greška je iznosila +/- 0,1 odsto. U odnosu na predsedničke izbore 2017. godine izlaznost do 10 časova je manja za 2,79 odsto a u odnosu na parlamentarne izbore 1,3 odsto.

Posmatrači, koji su raspoređeni na 450 biračkih mesta na osnovu slučajnog i reprezentativnog uzorka zabeležili do 10 časova da je na 5 odsto biračkih mesta bilo nepravilnosti poput vođenja paralelnih evidencija birača van biračkog spiska na samom biračkom mestu kao i korišćenja mobilnih telefona i fotografisanje birača kao i nepoštovanje procedure ubacivanje kontrolnog listića u biračku kutiju na početku glasanja, glasanje bez ličnih isprava.

Na 1 odsto biračkih mesta zabeležena je kampanja u krugu manjem od 50 metara od biračkog mesta.

CRTA posmatračka misija praćenje beogradskih izbora zasniva na statističkim principima kao efikasanom metodu za sistematsko posmatranje procesa tokom izbornog dana. Koristi se metodologija paralelnog prebrojavanja glasova (PPG) koja omogućava procenu celokupnog procesa glasanja na dan izbora – otvaranje biračkih mesta, glasanje i prebrojavanje glasova – na nepristrasan i sistematičan način. PPG se koristi na slučajnom reprezentativnom uzorku biračkih mesta što znači da se tako da se dobijeni rezultati mogu primeniti na celu teritoriju.

CRTA je članica Globalne i  Evropske mreže organizacija koje se bave posmatranjem izbora – GNDEM i ENEMO.

Sledeće obraćanje javnosti CRTA posmatračke misije biće u 15 časova. Konferencije možete pratiti uživo na sajtu CRTA.rs ili na Facebook stranici CRTArs.